Goedkoop een boek op de kop tikken, speelgoed voor de kinderen of misschien wel antiek. Op de vrijmarkten in Nederland kun je je slag slaan, maar hoe ding je op een slimme manier af? NUzakelijk vroeg een expert in onderhandelingen. 

Tom Meevis, eigenaar van DealControl en onderhandelaar, zit vaak aan tafel bij bijvoorbeeld overnameonderhandelingen of cao-gesprekken en geeft een aantal tips om een goede prijs te krijgen.

Op de markt is het compleet anders onderhandelen dan bijvoorbeeld op kantoor, vertelt hij. Op de markt is veel minder tijd, legt Meevis uit. Het gaat vaak om snelle vluchtige gesprekken en het onderhandelen duurt maar kort. 

"Als je op kantoor onderhandelt, dan heb je wat meer tijd en je kunt dingen uitproberen, maar op een markt moet je toch wel snel de goede dingen zeggen en de goede dingen doen."

Meen wat je zegt

"Als je bijvoorbeeld een lachend gezicht hebt en je zegt dat het veel te duur is, weet ik niet of het serieus overkomt. In ieder geval moet je de uitstraling hebben bij jouw boodschap. Trek dus een neutraal gezicht zonder glimlach."

Kom niet te hebberig over

Je moet niet zeggen dat je iets heel graag wil hebben. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken naar iets wat ernaast ligt, zegt Meevis. "En dan zeg je: 'Oh trouwens wat wil je hier voor hebben?' Op die manier kom je niet over als iemand die dolgraag een product wil hebben."

"Wat ook helpt, is om het gezelschap van tevoren te instrueren niet te hebberig te zijn over het product. Als je met je man of vrouw bent die zegt dat hij of zij dat graag wil hebben, dan heb je geen onderhandelingspositie."

Onderhandelen gaat niet altijd over prijs

"Wat je ook kunt doen, is natuurlijk de kwaliteit van het product ter discussie stellen. Er zijn twee elementen: prijs en kwaliteit. Het onderhandelen hoeft niet direct iets met de prijs te maken te hebben."

Bijvoorbeeld met een boek kun je zeggen dat het er nogal beschadigd uitziet of dat er betere exemplaren zijn. Op die manier kun je iets van de prijs af krijgen.

Wees realistisch over de prijs

In hoeverre iemand afdingt, hangt helemaal af van het product. Als het goedkope producten zijn, zou je best de helft van de prijs kunnen afdingen, vertelt Meevis.

Als het gaat om antiek van hoge kwaliteit, is het altijd beter om toch realistisch zijn en niet meteen de helft eraf te halen. Samengevat: bij goedkopere producten kun je hogere kortingen bedingen.