Wat gaat er op Koningsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van donderdag 27 april 2017.

Je kan je ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen je dan dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Weten wat de dag brengt? Inschrijven kan hier.

Koninklijke familie viert Koningsdag in Tilburg

De koninklijke familie viert dit jaar Koningsdag in Tilburg, op de 50e verjaardag van koning Willem-Alexander. De koning, koningin Máxima en hun drie dochters reizen donderdag met de trein naar de Brabantse stad. Het gezelschap krijgt vervolgens dertien verschillende thema's - naar het netnummer 013 - te zien. Aan het einde van de dag zijn er onder meer optredens van Guus Meeuwis en Gers Pardoel. Het publiek kan achter dranghekken toekijken hoe de koninklijke familie een speciale route aflegt.

Tilburgse ondernemers maken opmerkelijke lekkernijen van de koning
Tilburgse ondernemers maken opmerkelijke lekkernijen van de koning

Koningsdag in de rest van Nederland

In Nederland wordt tijdens Koningsdag traditioneel in veel gemeenten een vrijmarkt georganiseerd. In Utrecht is deze woensdagavond al van start gegaan, de andere grote steden volgen donderdagdagochtend vroeg.

Bekijk hier een overzicht van alle vrijmarkten in Nederland. Verkoop je zelf naast oude spullen ook eten en drinken? Lees hier aan welke regels je moet voldoen.

Aan het begin van de middag gaan in verschillende steden dancefeesten van start, waarvan een aantal al is uitverkocht. Kingsland pakt dit jaar uit met vijf edities in Amsterdam, Den Bosch, Groningen, Maastricht en Oldenzaal. In Rotterdam kunnen bezoekers onder meer naar het Kroonfestival en het Kralingse Bos Festival. Daarnaast organiseren de meeste gemeenten gratis festiviteiten.

Het weer op Koningsdag

Er is de voorbije dagen veel gespeculeerd over het weer op Koningsdag. Volgens verschillende weerbureaus wordt het wisselvallig weer. Komende nacht wordt het koud en kan het aan de grond licht vriezen. Donderdag wordt opnieuw een koude dag, met maximum temperaturen van 11 graden. Regen, wolkenvelden en zelfs onweer en hagel wisselen elkaar af, maar gelukkig is er ook vrij veel ruimte voor de zon en blauwe luchten. Feestvierders in de Randstad hebben de meeste kans op een droge dag. Er staat een matige westenwind. Donderdagavond wordt het opnieuw kouder, maar neemt de kans op een bui af.

Reizen op Koningsdag

De NS rijdt vanaf woensdagavond met een aangepaste dienstregeling. Tussen Den Haag en Leiden, Den haag en Rotterdam en op het traject Gouda-Utrecht rijden de sprinters tot 3.00 uur door en worden langere treinen ingezet.

Op Koningsdag is de oranjedienstregeling de hele dag van kracht. Dit betekent vooral dat de treinen langer zijn, vaker rijden of op andere tijden rijden dan gebruikelijk. Reizigers wordt geadviseerd vooraf in de reisplanner te kijken en om vooraf een kaartje te kopen of voldoende saldo op de OV-chipkaart te laden. Op Koningsdag worden lange rijen verwacht voor de kaartautomaten. Reizigers van en naar Amsterdam moeten rekening houden met de grootste drukte. Tijdens Koningsdag gelden ook speciale regels op de stations en in de treinen. Zo zijn alcoholische dranken de hele dag niet toegestaan.

De meesten vervoersmaatschappijen zoals Arriva, Connexion en Qbuzz rijden donderdag volgens de zaterdagdienstregeling. In de grote steden rijden trams en metro's mogelijk via een andere route of stoppen ze niet op alle stations.

De ANWB verwacht donderdag geen problemen op de weg. Wel wordt automobilisten geadviseerd de binnensteden te mijden, omdat veel straten afgesloten zijn vanwege de vele vrijmarkten. 

Volg al het nieuws over Koningsdag op onze speciale pagina.

En verder:

ECB maakt rentetarief bekend

De Europese Centrale Bank (ECB) laat donderdag weten of het belangrijkste rentetarief al dan niet gewijzigd wordt. Analisten gaan ervan uit dat de centrale bank het beleid nog niet zal wijzigen. De rente staat nu al geruime tijd op het historisch lage niveau van 0 procent. Dit betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank.

Manchester City en United in actie

In de Engelse Premier League staat om 21.00 uur de derby van Manchester op het programma. Nummer vier City en naaste belager United strijden echter niet alleen om de stadseer, want het verschil tussen beide clubs op de ranglijst bedraagt slechts één punt. Mede door de vele blessures mogen Nederlanders Daley Blind en Timothy Fosu-Mensah hopen op speeltijd bij de ‘Red Devils’.

Iraanse presidentskandidaten gaan op campagne

Op 19 mei kiest Iran een nieuwe president en de campagne van de zes kandidaten gaat van start. Half april liet oud-president Mahmoud Ahmadinejad weten ook mee te willen doen, maar zijn kandidatuur werd geblokkeerd door de Raad van Hoeders van de Grondwet. Zittend president Hassan Rohani mag wel meedoen om een gooi te doen naar een tweede termijn. 

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.