De koninklijke familie viert dit jaar op 27 april Koningsdag in Tilburg, op de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander. Bekijk hier het programma en meer informatie. 

Wie lopen mee in de koninklijke stoet?

Uiteraard koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters Amalia, Ariane en Alexia. Verder zijn aanwezig: prins Constantijn, prinses Laurentien, prins Maurits, prinses Marilène, prins Bernard, prinses Annette, prins Pieter-Kristiaan, prinses Anita, prins Floris en prinses Aimée. 

Prinses Beatrix ontbreekt.

Het programma

Tilburg is onderverdeeld in dertien ankerpunten met elk een eigen thema, waaronder cultuur, onderwijs, sport en feest.

Om 11.00 uur arriveren de Oranjes per trein op het station van Tilburg. Hier worden ze welkom geheten door burgemeester Peter Noordanus en enkele Tilburgse kinderen. De route door de stad zou ongeveer twee uur moeten duren. 

1) 11.00 uur: Aankomst koninklijke familie

De Oranjes komen per trein binnen op het station van Tilburg. Burgemeester Peter Noordanus heet ze welkom met enkele Tilburgse kinderen.

2) 11.05 uur: Groots welkom

Op het Burgemeester Stekelenburgplein is een muzikaal welkom door leden van 77 Tilburgse koren en het Euregio Jeugdorkest. Ze zingen de Tune van Tilburg. Dansers van Fontys Hogeschool voor de Kunsten doen een uitvoering hierbij.

3) 11.20 uur: Carnaval der Culturen

Verschillende culturele activiteiten die kenmerkend voor Tilburg zijn, komen aan bod. Hierbij hoort bijvoorbeeld roze maandag en carnaval. Er is hier ruimte voor ontmoeting met het publiek. 

4) 11.25 uur: Tilburg bouwt een feestje

De Oranjes lopen langs sociale en maatschappelijke initiatieven: er is een feestlocatie gebouwd door mensen met een beperking. 

5) 11.30 uur: Tilburg onderwijsstad

De stoet bezoekt het Ontdekstation. Dit is een educatief project waarin kinderen uit de Tilburgse samenleving zelf uitvindingen hebben gebouwd. 

6) 11.40 uur: Tilburg in geuren en kleuren

De Oranjes ontmoeten Syrische vluchtelinge Rania Sommakia, die nu anderhalf jaar in Nederland woont. Op de parkeerplaats is een Social Marketplace ingericht. 

7) 11.45 uur: Urban sports

Bij de Hall of Fame worden diverse sporten gepresenteerd, waaronder skaters, bmx-ers, streetdancers en klimmers. 

8) 11.55 uur: 50 piano's 

In de Koepelhal spelen vijftig pianisten op vijftig piano's een speciaal gecomponeerd stuk. 

9) 12.00 uur: Het groene hart van Brabant

Per Brabantse gemeente is een groep personen aanwezig om de Oranjes te begroeten. De deelnemende gemeentes zijn: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.

10) 12.15 uur: Tilburg toen

De geschiedenis van Tilburg staat centraal. Er wordt met doedelzakken gespeeld en er is een poort van gilde-vaandels. Er is hier ruimte voor ontmoeting met het publiek. 

11) 12.20 uur: Tech festival

Ondernemers uit de sectoren textiel, techniek en transport presenteren zich aan de Oranjes. 

12) 12.30 uur: De Heuvelpoort

Het koninklijk gezelschap passeert drie poorten, bestaande uit grote doeken. De eerste twee zijn beschilderd door fans van Willem II en De Trappers. Het derde doek is beschilderd door studenten van Fontys.

13) 12.40 uur: Grand Finale

Op het Piusplein is een groot podium waar bekende Tilburgers, waaronder Guus Meeuwis, optreden. Als de Oranjes vertrekken worden ze, volgens Tilburgs gebruik, uitgezwaaid met zakdoeken.