In Nederland wordt tijdens Koningsdag traditioneel in veel gemeenten een vrijmarkt georganiseerd. Dat is een markt waarop mensen, gratis en tegen betaling, spullen kunnen verkopen.

Hoewel het in de meeste gemeenten niet is toegestaan om een plek te reserveren, wordt dit verbod traditioneel door veel mensen genegeerd.

In vrijwel alle gemeenten is het enkel toegestaan om op de stoep of aan de randen van de doorgaande rijweg een stand te hebben, omdat de weg vrij moet zijn voor eventuele hulpdiensten.

Commerciële handel is op veel vrijmarkten niet toegestaan. Ook de verkoop van eten en drinken (bederfelijke waar) is verboden. Organisatoren van vrijmarkten verwachten van deelnemers dat na afloop alle rommel en niet-verkochte spullen worden meegenomen.

Grote steden

In veel grote steden beginnen de vrijmarkten al eerder dan in de rest van Nederland. In de gemeente Utrecht start de vrijmarkt woensdagavond om 18.00 uur. In Amsterdam begint de vrijmarkt donderdag om 6.00 uur 's ochtends, in Den Haag om 7.30 uur en in Rotterdam mag vanaf 5.00 uur een standplaats worden ingenomen.

Bekijk of jouw gemeente ook een vrijmarkt organiseert

Vrijmarkten