Op Koningsdag kan iedereen even ondernemer zijn. Je mag nieuwe en oude spullen op straat verkopen, maar ook eten en drinken. De verkoop van voedsel en drank door particulieren is aan regels gebonden, en die verschillen per gemeente.

NU.nl zet de belangrijkste regels in de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) op een rijtje. 

Hoe zit het met etenswaren?

In Amsterdam en Rotterdam is de verkoop van bederfelijke producten, zoals vlees, vis en zuivel, niet toegestaan. In Den Haag en Utrecht mogen particulieren helemaal geen eten verkopen.

Hoe zit het met drinken?

Nergens mogen particulieren alcohol verkopen. In Amsterdam en Rotterdam mogen particulieren wel frisdrank verkopen in blikjes of plastic flesjes. Glas is verboden in verband met scherven. In Den Haag mogen particulieren helemaal geen drinken verkopen en in Utrecht mogen alleen blikjes frisdrank worden verkocht.

Hoe zit het met de hygiëne?

De risico's door verontreiniging van levensmiddelen moeten zo klein mogelijk zijn, bepaalt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zo moeten mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten makkelijk schoon te houden zijn en moet de inrichting zo zijn dat er geen verontreiniging van levensmiddelen kan plaatsvinden. Ook moet gereedschap en apparatuur goed schoongemaakt en ontsmet kunnen worden.

De gemeente Rotterdam laat in zijn voorschriften weten dat de standplaatshouder zorg draagt dat de hem toegewezen plaats schoon wordt achtergelaten. Verkopers die etenswaren verkopen, moeten ook een afvalbak plaatsen bij de standplaats.

Waar gaan veel tijdelijke ondernemers de mist in?

Vorig jaar bleek zowel de buitentemperatuur als de bewaartemperatuur van voedsel een probleem, aldus de NVWA. Op verschillende plekken in het land constateerden inspecteurs dat standhouders het eten dat ze verkochten niet warm of niet koud genoeg bewaarden. Verschillende standhouders moesten daardoor voedsel weggooien.

Verspreid over het land werden bij oranjemarkten 410 inspecties uitgevoerd. Daarbij werden dertien boeterapporten en 104 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld. Ruim 10 procent van de inspecties werd uitgevoerd bij particuliere standhouders. Bij geen van hen was de temperatuur van het voedsel in orde.

Tilburgse ondernemers maken opmerkelijke lekkernijen van de koning
Tilburgse ondernemers maken opmerkelijke lekkernijen van de koning

Waar letten NVWA-inspecteurs op?

Inspecteurs letten op de algemene hygiëne bij het bereiden van voedsel en kijken of er geen verontreiniging of besmetting kan ontstaan op de plek waar het voedsel wordt bereid.

Boetes voor het verkopen van onveilige levensmiddelen liggen tussen de 525 en 1.050 euro. Ook zien inspecteurs van de NVWA erop toe dat onveilig voedsel niet alsnog wordt verkocht.

De leukste bakrecepten voor Koningsdag inclusief handig "verdienmodel" vind je op CookLoveShare.nl