Tatoeëerder Henk Schiffmacher en presentatrice Astrid Joosten hebben woensdag een koninklijke onderscheiding gekregen. Schiffmacher ontving het lintje in de categorie kunst, voor Joosten viel de prijs in de categorie media. 

Beiden zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De 65-jarige Schiffmacher verwierf internationale bekendheid als ambassadeur voor de tattookunst en heeft volgens de Commissaris van de Koning "bijgedragen aan het accepteren van de tattoocultuur in grote delen van de maatschappij als een gewaardeerde kunstvorm". 

Naast zijn werk als tatoeëerder, wordt Schiffmacher ook geëerd om zijn werk als kunstschilder, schrijver, ambassadeur van Orange Babies (voor zwangere vrouwen met hiv) en van stichting B!NK (voor kinderen met een sociale of maatschappelijke achterstand in ontwikkelingslanden).

Astrid Joosten

De 59-jarige Astrid Joosten kreeg ook een koninklijk lintje. Joosten ontving de onderscheiding voor haar werk. Ze presenteerde verschillende nieuwsprogramma's, documentaires, juridische programma's en werkt momenteel voor het satirische programma Kanniewaarzijn, waarin ze mensen helpt die slachtoffer zijn geworden van onder andere bureaucratische instanties. 

Ook haar betrokkenheid bij Oxfam Novib, het Nationaal Epilepsiefonds  en bestuursfunctie bij Stichting Ideële Reclame (SIRE) wordt geroemd.

Waarom kregen deze drie bekende Nederlanders een lintje?
93
Waarom kregen deze drie bekende Nederlanders een lintje?

Beloning

Bekende en minder bekende Nederlanders krijgen vandaag een lintje. In totaal ontvangen 2.818 mensen de bijzondere beloning voor hun werk. Dat zijn overigens meer mannen (ruim 64 procent) dan vrouwen (meer dan 35 procent).

De meeste 'lintjesdragers' komen uit de provincie Zuid-Holland. De oudste persoon is een vrouw van 99 jaar, de jongste telt dertig jaar.

Bekijk hier hoeveel mensen in jouw gemeente zijn onderscheiden: