Op Koningsdag rijden de treinen volgens een 'oranjedienstregeling'. Dit betekent dat er op 27 april op een aantal trajecten extra treinen worden ingezet en dat er op veel trajecten langere treinen rijden.

Ook de avond en nacht voor Koningsdag gaan er volgens de Nederlandse Spoorwegen al meer treinen rijden, vanwege allerlei festiviteiten.

Amsterdam vormt het middelpunt van de Koningsdagfeesten, ook voor de Spoorwegen. Elk jaar nemen 200.000 mensen op die dag de trein naar de hoofdstad. Op de stations Amsterdam CS en Amsterdam Zuid worden ze opgevangen door NS-medewerkers die de kortste looproute naar de feestlocaties aangeven.

Aan de randen van de stad worden dancefeesten georganiseerd. Bezoekers aan Loveland reizen via station Amsterdam Amstel en die aan de events in de RAI en het Olympisch Stadion reizen via station Amsterdam Zuid.

Oranjetour

Internationale treinen rijden niet van en naar Amsterdam Centraal, maar rijden tot en vanaf Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort. Wie met de trein reist op Koningsdag kan via internet een zogeheten Oranjeretour kopen. De reis is dan 20 procent goedkoper.

De koninklijke familie reist per trein naar het Koningsdagfeest in Tilburg. Het gebied waar de feestelijkheden zijn, ligt op loopafstand van het station, aldus de NS.