Op verschillende plaatsen in Nederland is Koningsdag vrij rustig verlopen. Volgens gemeenten en de politie komt dit waarschijnlijk door het tegenvallende weer.

In het centrum van Amsterdam waren minder mensen dan vorig jaar te vinden. ''De vrijmarkten zijn gezellig druk, maar er zijn toch wat minder mensen dan voorgaande jaren'', aldus een woordvoerder van de gemeente Amsterdam woensdag.

Ook de politie zei tegen het einde van de middag dat het ''rustiger is dan andere jaren'', maar het is ''even goed gezellig''. Er werden daar nauwelijks incidenten gemeld. ''Het gaat heel goed.''

De drukte in Rotterdam viel woensdag ook erg mee. ''Het is bijna een doordeweekse dag'', aldus een politiewoordvoerder, die eveneens aanneemt dat de rust te wijten is aan het weer. Er zijn ook geen noemenswaardige incidenten, ''waarschijnlijk omdat men elkaar minder in de weg zit''. Wel werden er in Rotterdam vier of vijf aanhoudingen verricht wegens kleinere vergrijpen zoals openbare dronkenschap.

Ook in Utrecht verliep Koningsdag rustig en vanuit Den Haag laat de politie weten dat ''geen bijzonderheden'' waren. Op het Chasséveld in Breda waren enkele tienduizenden mensen op de been voor de 538 Koningsdag en op verschillende andere locaties in Nederland was het vooral feest.

Hulpverleners

Het Rode Kruis meldde ook dat Koningsdag ''rustig en beheersbaar'' verliep. Hulpverleners hebben ''substantieel minder'' te doen dan in andere jaren. In Amsterdam waren er wel wat problemen met alcohol en drugs. In totaal moesten 47 mensen worden geholpen in de hoofdstad.

In Zwolle, de stad die werd aangedaan door de koninklijke familie, moest het Rode Kruis dertig keer in actie komen. In het hele land waren er minder gevallen van onderkoeling dan de hulpverleners hadden gevreesd wegens het slechte weer.

Koningsdag 2016

Luchtfoto van het Chasseveld in Breda tijdens 538Koningsdag, het oranjefeest op Koningsdag van Radio 538. © ANP
Een overzicht van het Chasseveld in Breda tijdens 538Koningsdag, het oranjefeest op Koningsdag van Radio 538. © ANP
Vroege vogels kijken op Koningsdag bij een van de kraampjes in de Jordaan. © ANP
Een vrouw kan niet wachten tot de Koninklijke familie passeert in Zwolle. © ANP
Een vroege vrijmarktganger is op Koningsdag op weg naar een van de kraampjes in de Jordaan. © ANP
De eerste Oranjefans staan al buiten in Zwolle te wachten op de koning Willem-Alexander. © ANP
Koning Willem-Alexander bezoekt op zijn 49e verjaardag samen met de koninklijke familie de stad Zwolle. © ANP
In Zwolle zijn overal versieringen te vinden vanwege Koningsdag. © ANP
In Zwolle zijn vier ankerpunten met elk een eigen thema, inclusief cultuur, een grote parade en sport, en tussen die verschillende onderdelen wandelt het gezelschap langs het publiek. © ANP
De weersverwachting zit niet mee voor Koningsdag, het wordt regenachtig en het kan in het oosten en zuidoosten tevens gaan onweren. © ANP
De voorgevel van Café De Blaffende Vis in de Jordaan is net als ieder jaar traditioneel versierd. © NU.nl/Peter Pasman
In Utrecht is de vrijmarkt al op 26 april begonnen. 24 uur lang mogen mensen spullen kopen en verkopen op straat. © ANP
In de Domstad was het veel rustiger dan vorig jaar, woensdag wordt wederom een regenachtige dag. © ANP
Het Rode Kruis heeft het advies gegeven om warm gekleed de deur uit te gaan op Koningsdag. De regen en lage temperatuur kunnen volgens de organisatie gevaren met zich meebrengen. © ANP
In Deventer is de opbouw van de vrijmarkt begonnen. © NU.nl/Handheving Deventer
Een witte Koningsdag in Klazienaveen (Drenthe). © NU.nl/M. Horstman
De Nederlandse vlag hangt uit, net voor de regen begon in Vaassen (Gelderland). © NU.nl/Wendeltje
De koffie en thee wordt ingeschonken bij een kraampje in Haarlem. © NU.nl/Foodport Haarlem
Een kraampje op een vrijmarkt. © NU.nl/N_Heij
© ANP
© ANP
© ANP

Koningsnacht

Ook de Koningsnacht van dinsdag op woensdag verliep in Amsterdam rustig. ''Het was eigenlijk zoals een normale uitgaansavond. De straten waren redelijk rustig en er is niets bijzonders gebeurd.'' Koningsnacht verliep op veel plaatsen rustiger dan andere jaren door het slechte weer. 

Tijdens Koningsnacht in Den Haag heeft de politie dertien aanhoudingen verricht die verband hielden met de evenmenten in de stad. Het ging daarbij om zaken als vechtpartijtjes, wildplassen en belediging van politiemensen. ''Dit wijkt niet veel af van een gewone stapavond'', zei een politiewoordvoerder.

Ook Utrecht beleefde een rustige nacht. De aanloop naar Koningsdag was door het weer veel stiller dan voorgaande jaren en verliep in een goede sfeer, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Invloed

In het hele land was het ook in treinen en op stations rustiger dan in andere jaren. ''Het is nu ook weer niet uitgestorven. Er zijn zeker mensen, maar je merkt dat het weer van invloed is", aldus een woordvoerder van de NS.

De vervoerder rijdt op Koningsdag zoals gebruikelijk met een speciale dienstregeling, maar wel met extra en langere treinen wegens de drukte die rond steden als Amsterdam, Eindhoven, Breda, Alkmaar en Arnhem werd verwacht. De speciale dienstregeling blijft ondanks de relatieve rust van kracht.

Koudste feestdag in jaren

In De Bilt werd het woensdag maximaal 10,7 graden. Daarmee is Koningsdag van dit jaar de koudste koninklijke feestdag sinds Koninginnedag 1985.

In verreweg het grootste deel van het land werd het zoals verwacht niet warmer dan 9 graden. Het Utrechtse De Bilt was samen met Arcen (Noord-Limburg) de warmste plek van het land. Het koudst was het in Zuid-Limburg met in Maastricht een maximumtemperatuur van 6,9 graden.

Er trokken woensdag ook stevige buien met onweer, hagel en windstoten over het land. Het KNMI waarschuwde voor korrelhagel en mogelijke gladheid en had daarom code geel afgegeven. De waarschuwing was echter van kracht tot 18.00 uur.

Heeft u foto’s of video's van Koningsdag? Upload via NUfoto, mail naar redactie@nu.nl of stuur in via WhatsApp (+31613880644).