Veel bekende Nederlanders waren woensdag al vroeg op om Koningsdag te vieren. Het koude weer mag bij hen de pret niet drukken.

Volg alles over Koningsdag middels ons liveblog (gesloten)

"Weer of geen weer, een happy Koningsdag voor iedereen!", schrijft Daphne Deckers enthousiast op Instagram. Anna Drijver spreekt juist bemoedigende woorden op het sociale netwerk. "Let's do this", schrijft ze. Christina Curry laat weten geen oranje kleding te dragen.

Voor presentator Jochem van Gelder is Koningsdag ook een moment van besef. "Eerste Koningsdag zonder Prince", twittert hij.

Cabaretier Jochem Myjer heeft geen last van het koude weer. Hij zit "op het Ibiza van het noorden", schrijft hij op Instagram. Collega Najib Amhali wenst iedereen een "fijne Koningsdag". Ook Kim Kötter doet dat op het sociale netwerk. Yes-R vindt Koningsdag een goed moment om op Twitter een foto met de koning te delen. "Nog steeds trots!"

Paul de Leeuw kijkt via televisie naar de koninklijke familie in Zwolle en daarbij viel hem iets op: "Ik wil geen steen in de vijver gooien maar die Amalia lijkt verdacht veel op onze minister Melanie Schultz-Verhagen", twittert hij.

Koningsdag 2016

Luchtfoto van het Chasseveld in Breda tijdens 538Koningsdag, het oranjefeest op Koningsdag van Radio 538. © ANP
Een overzicht van het Chasseveld in Breda tijdens 538Koningsdag, het oranjefeest op Koningsdag van Radio 538. © ANP
Vroege vogels kijken op Koningsdag bij een van de kraampjes in de Jordaan. © ANP
Een vrouw kan niet wachten tot de Koninklijke familie passeert in Zwolle. © ANP
Een vroege vrijmarktganger is op Koningsdag op weg naar een van de kraampjes in de Jordaan. © ANP
De eerste Oranjefans staan al buiten in Zwolle te wachten op de koning Willem-Alexander. © ANP
Koning Willem-Alexander bezoekt op zijn 49e verjaardag samen met de koninklijke familie de stad Zwolle. © ANP
In Zwolle zijn overal versieringen te vinden vanwege Koningsdag. © ANP
In Zwolle zijn vier ankerpunten met elk een eigen thema, inclusief cultuur, een grote parade en sport, en tussen die verschillende onderdelen wandelt het gezelschap langs het publiek. © ANP
De weersverwachting zit niet mee voor Koningsdag, het wordt regenachtig en het kan in het oosten en zuidoosten tevens gaan onweren. © ANP
De voorgevel van Café De Blaffende Vis in de Jordaan is net als ieder jaar traditioneel versierd. © NU.nl/Peter Pasman
In Utrecht is de vrijmarkt al op 26 april begonnen. 24 uur lang mogen mensen spullen kopen en verkopen op straat. © ANP
In de Domstad was het veel rustiger dan vorig jaar, woensdag wordt wederom een regenachtige dag. © ANP
Het Rode Kruis heeft het advies gegeven om warm gekleed de deur uit te gaan op Koningsdag. De regen en lage temperatuur kunnen volgens de organisatie gevaren met zich meebrengen. © ANP
In Deventer is de opbouw van de vrijmarkt begonnen. © NU.nl/Handheving Deventer
Een witte Koningsdag in Klazienaveen (Drenthe). © NU.nl/M. Horstman
De Nederlandse vlag hangt uit, net voor de regen begon in Vaassen (Gelderland). © NU.nl/Wendeltje
De koffie en thee wordt ingeschonken bij een kraampje in Haarlem. © NU.nl/Foodport Haarlem
Een kraampje op een vrijmarkt. © NU.nl/N_Heij
© ANP
© ANP
© ANP

Werken

Andere mensen moeten juist werken tijdens Koningsdag. Zo laat Sylvie Meis weten dat ze een drukke dag voor de boeg heeft. "Ik wou dat ik Koningsdag kon vieren, maar nee, ik heb het druk." Kim-Lian van der Meij viert het ook niet, maar is juist aan het genieten van de zon elders.

Arie Boomsma is ondertussen al naar buiten geweest en heeft een in het wild een tekening van kunstenaarscollectief Kamp Seedorf gezien. K3-zangeres Josje Huisman deelt een foto van haarzelf en haar moeder. "We zitten er helemaal klaar voor!"

Spetterend

Een andere muzikant, Thomas Berge, wenst iedereen ook een "spetterende Koningsdag". Hij roept zijn volgers op naar Ede te komen, waar hij gaat optreden. Koffietijd-presentatrice Quinty Trustfull vraagt aan haar volgers wat zij allemaal gaan doen op deze dag.

Geen idee

Voormalig Ajax-voetballer Ryan Babel viert zijn allereerste Koningsdag. "Maar wat ik moet doen? Absoluut geen idee." Presentator Klaas van Kruistum merkt op dat hij moet gaan scheren.