Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, hun drie dochters Amalia, Alexia en Ariane, en de rest van de koninklijke familie hebben woensdag in Zwolle een "hartverwarmende" Koningsdag 2016 gevierd. 

Volg alles over Koningsdag middels ons liveblog (gesloten)

"Ondanks alle voorspellingen, was dit de warmste Koningsdag tot nu toe", zei Willem-Alexander na afloop.

De Oranjes kwamen om 11.00 uur aan in Zwolle en werden daar ontvangen door burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten op de Nieuwe Havenbrug.

Daarna volgde een programma langs vier ankerpunten met onder meer cultuur, een grote parade en sport. Ook maakte de familie een vaartocht over de Thorbeckegracht. Vervolgens kwamen ze aan op het Broerenkerkplein voor het slotfeest, met onder meer optredens van Typhoon. Hij kreeg de hele familie aan het dansen.

Tussen de verschillende onderdelen wandelde het gezelschap langs het publiek. Het was druk langs de route in de Hanzestad en de stadsgracht lag vol met kleurrijk versierde bootjes. Veel vrolijke uitgedoste mensen hadden de kou getrotseerd om de koninklijke familie te begroeten.

Hartverwarmend

Koning Willem-Alexander viert woensdag zijn 49e verjaardag. Op het slotfeest dankte hij de stad en het publiek.  "Zwolle, zonder dollen, het is een einde stad. Heel veel dank aan iedereen die dit mogelijkheid heeft gemaakt, jullie hebben laten zien hoe je samenwerkt in een regio."

Halverwege de route zei hij al dat het een geweldige Koningsdag was. "Het is hartverwarmend, prachtig hier in Zwolle, ze hebben ons laten zien wat ze hier kunnen", zei de koning voor de camera van de NOS. "We zijn nog steeds stil van de parade, de geschiedenis was uitstekend weergegeven."

Koningin Máxima vulde aan: "En heel veel humor, dat vind ik ook zo geweldig."

Prinsessen

De drie prinsessen waren de hele viering aanwezig in Zwolle. De aanwezigheid van prinses Alexia was nog enigszins onzeker, vanwege de beenbreuk die ze eind februari opliep tijdens de wintersportvakantie in Lech. "Het was een grote klap, maar ik ben er weer helemaal bovenop", zei ze woensdag.

Prinses Amalia was blij dat de zon toch scheen. Wat ze het mooiste onderdeel van de dag vond, kon ze halverwege de ochtend nog niet zeggen. "Ik kan er nog niet over oordelen want ik heb nog niet alles gezien."

Verder waren aanwezig: prins Constantijn en prinses Laurentien, prins Maurits en prinses Marilène, prins Bernhard en prinses Annette, prins Pieter-Christiaan en prinses Anita én prins Floris en prinses Aimée.

Video: Koninklijke familie maakt rondwandeling door Zwolle

Kortere route

Voor het programma in Zwolle was lering getrokken uit de eerste Koningsdag 'nieuwe stijl' vorig jaar in Dordrecht, waar het bezoek ruim een uur uitliep.

Zo was de route die de Oranjes aflegden korter, waren er geen binnenactiviteiten omdat die de vaart eruit halen en werd strenger gelet op de klok. Toch heeft het programma ook dit jaar enige vertraging opgelopen, maar een uur was het zeker niet.

Video: Koning bedankt Zwolle

Veiligheid

Er was woensdag zichtbaar veel politie op de been in Zwolle. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof kondigde eerder al aan dat voor Koningsdag alle maatregelen zullen worden genomen die nodig zijn om alles veilig te laten verlopen.

"Natuurlijk worden extra maatregelen genomen en zullen de politie en wij extra mensen inzetten", aldus Schoof bij WNL op Zondag. Hij sprak van zichtbare en onzichtbare maatregelen om ervoor te zorgen dat het feest normaal gevierd kan worden.

De koning zei woensdag: "Als we gewoon normaal doorgaan met feestvieren, ons niet kapot laten maken, en op zo'n goed mogelijke manier zorgen dat de veiligheid gegarandeerd is, komt het goed."

De viering heeft volgens gemeente Zwolle tussen de 60.000 en 80.000 bezoekers naar de binnenstad getrokken.

Heeft u foto's of video's van Koningsdag? Upload via NUfoto, mail naar redactie@nu.nl of stuur in via WhatsApp (+31613880644).