Koningsdag is woensdag op veel plaatsen rustig begonnen. Ook de nacht ervoor was het naar verhouding niet druk.

Volg alles over Koningsdag middels ons liveblog (gesloten)

Het weinig uitnodigende weer lijkt bij de opkomst bij diverse activiteiten een grote rol te spelen, maar mogelijk dat in de loop van de middag de drukte toeneemt.

De NS ziet dat het drukker wordt op de stations Amsterdam Zuid en Alkmaar. Dat heeft te maken met onder meer dance-events, waarvoor toeschouwers in de voorverkoop al plaatsbewijzen moesten kopen. Een woordvoerster van de spoorwegen spreekt van een gezellige sfeer.

Op Amsterdam Centraal is het rustiger dan op andere Koningsdagen. Mogelijk dat in de loop van de middag de drukte nog op gang komt als ook het weer wat beter wordt.

In het hele land is het in treinen en op stations rustiger dan in andere jaren. ''Het is nu ook weer niet uitgestorven. Er zijn zeker mensen, maar je merkt dat het weer van invloed is.''

NS rijdt op Koningsdag weer met een speciale dienstregeling met extra en langere treinen wegens drukte die rond steden als Amsterdam, Eindhoven, Breda, Alkmaar en Arnhem werd verwacht. De speciale dienstregeling blijft van kracht.

Koningsdag 2016

Luchtfoto van het Chasseveld in Breda tijdens 538Koningsdag, het oranjefeest op Koningsdag van Radio 538. © ANP
Een overzicht van het Chasseveld in Breda tijdens 538Koningsdag, het oranjefeest op Koningsdag van Radio 538. © ANP
Vroege vogels kijken op Koningsdag bij een van de kraampjes in de Jordaan. © ANP
Een vrouw kan niet wachten tot de Koninklijke familie passeert in Zwolle. © ANP
Een vroege vrijmarktganger is op Koningsdag op weg naar een van de kraampjes in de Jordaan. © ANP
De eerste Oranjefans staan al buiten in Zwolle te wachten op de koning Willem-Alexander. © ANP
Koning Willem-Alexander bezoekt op zijn 49e verjaardag samen met de koninklijke familie de stad Zwolle. © ANP
In Zwolle zijn overal versieringen te vinden vanwege Koningsdag. © ANP
In Zwolle zijn vier ankerpunten met elk een eigen thema, inclusief cultuur, een grote parade en sport, en tussen die verschillende onderdelen wandelt het gezelschap langs het publiek. © ANP
De weersverwachting zit niet mee voor Koningsdag, het wordt regenachtig en het kan in het oosten en zuidoosten tevens gaan onweren. © ANP
De voorgevel van Café De Blaffende Vis in de Jordaan is net als ieder jaar traditioneel versierd. © NU.nl/Peter Pasman
In Utrecht is de vrijmarkt al op 26 april begonnen. 24 uur lang mogen mensen spullen kopen en verkopen op straat. © ANP
In de Domstad was het veel rustiger dan vorig jaar, woensdag wordt wederom een regenachtige dag. © ANP
Het Rode Kruis heeft het advies gegeven om warm gekleed de deur uit te gaan op Koningsdag. De regen en lage temperatuur kunnen volgens de organisatie gevaren met zich meebrengen. © ANP
In Deventer is de opbouw van de vrijmarkt begonnen. © NU.nl/Handheving Deventer
Een witte Koningsdag in Klazienaveen (Drenthe). © NU.nl/M. Horstman
De Nederlandse vlag hangt uit, net voor de regen begon in Vaassen (Gelderland). © NU.nl/Wendeltje
De koffie en thee wordt ingeschonken bij een kraampje in Haarlem. © NU.nl/Foodport Haarlem
Een kraampje op een vrijmarkt. © NU.nl/N_Heij
© ANP
© ANP
© ANP

Code geel

De weersverwachting zit niet mee voor Koningsdag, er vallen buien en het kan in het oosten en zuidoosten ook gaan onweren. De maximumtemperaturen liggen rond slechts 9 graden. 

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor onweersbuien in het hele land. "Heel lokaal kan door de korrelhagel kortstondig gladheid ontstaan. In het zuidwesten van het land kunnen bij de buien ook windstoten voorkomen rond 60 kilometer per uur. In de loop van de dag nemen de buien in aantal geleidelijk af", aldus het weerinstituut.

Het Rode Kruis heeft het advies gegeven om warm gekleed de deur uit te gaan op Koningsdag. De regen en lage temperatuur kunnen volgens de organisatie gevaren met zich meebrengen.

Koninklijke familie

Koning Willem-Alexander bezocht op zijn 49e verjaardag samen met de koninklijke familie de stad Zwolle. De ontvangst in Zwolle noemde Willem-Alexander ''hartverwarmend''. En over het weer: ''Daar kan je niks aan doen, maar het valt mee.''

In Zwolle waren 60.000 tot 80.000 mensen op de been. Paraplu's kwamen niet tevoorschijn.

De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane genoten van de viering in Zwolle. Ze waren blij dat het weer meewerkte en waren onder de indruk van de festiviteiten die de Hanzestad voor hun jarige vader heeft georganiseerd.

Festivals en vrijmarkt

In een aantal grote steden startten de vrijmarkten al eerder dan in de rest van Nederland. In Utrecht was de vrijmarkt zelfs al op dinsdag om 18.00 uur van start gegaan. Mensen mogen daar 24 uur lang spullen kopen en verkopen op de straat.

In Amsterdam begon de vrijmarkt 6.00 uur 's ochtends, in Den Haag om 7.30 uur en in Rotterdam mochten de standplaatsen al vanaf 5.00 uur ingenomen worden. 

Enkele buitenfestivals zijn woensdag vanwege het slechte weer naar binnen verplaatst. De grote oranjefestivals verwachten veel bezoekers. Kingsland in de Amsterdamse RAI verwacht 35.000 man, 538Koningsdag in Breda heeft 40.000 kaarten verkocht, en ook SLAM! Koningsdag in Alkmaar (27.500 kaarten) is uitverkocht.

Koningsnacht

Ook koningsnacht is op veel plaatsen rustiger verlopen dan andere jaren door het slechte weer. Door het hele land trokken evenementen aanmerkelijk minder publiek dan normaal. 

Tijdens Koningsnacht in Den Haag heeft de politie dertien aanhoudingen verricht die verband hielden met de evenmenten in de stad. Het ging daarbij om zaken als vechtpartijtjes, wildplassen en belediging van politiemensen. ''Dit wijkt niet veel af van een gewone stapavond'', zei een politiewoordvoerder.

Koningsnacht verliep rustig in het centrum van Amsterdam. ''Het was eigenlijk zoals een normale uitgaansavond. De straten waren redelijk rustig en er is niets bijzonders gebeurd'', liet een gemeentewoordvoerder weten. 

Ook Utrecht beleefde een rustige nacht. De aanloop naar Koningsdag was door het weer veel stiller dan voorgaande jaren en verliep in een goede sfeer, aldus een woordvoerster van de gemeente.

Heeft u foto’s of video's van Koningsdag? Upload via NUfoto, mail naar redactie@nu.nl of stuur in via WhatsApp (+31613880644).