Koningsnacht is op veel plaatsen rustiger verlopen dan andere jaren door het slechte weer. Door het hele land trokken evenementen aanmerkelijk minder publiek dan normaal. 

De organisatie van het Haagse festival Life I Live tevreden ondanks de lagere bezoekersaantallen. 

"Het weer heeft natuurlijk invloed, maar de sfeer is goed. Als je met deze kou toch naar de stad komt, heb je zin in een feestje. In die zin heeft het ook wel een filterend effect", zei een woordvoerder.

Het bezoekersaantal schatte hij na overleg met de politie op minstens 125.000. "Het kunnen er ook 150.000 zijn, dat is letterlijk nattevingerwerk." Vorig jaar kwamen zo'n 200.000 mensen op het gratis festival af.

Op deze zesde editie waren op negen podia in de stad optredens, onder meer van Black Box Revelation, Sabrina Starke, Bombay en Spinvis. DJ's op de pleinen draaiden veel werk van de onlangs overleden Prince.

Steekpartij

Bezoekers van een café in Nijmegen werden opgeschikt door een steekpartij. In totaal vier mensen raakten gewond. De politie is nog steeds op zoek naar de dader of daders. 

Drie gewonden werden meteen naar het ziekenhuis gebracht, een vierde persoon meldde zich later zelf bij het ziekenhuis. Het gaat om mannen van negentien en twintig uit Veenendaal, een negentienjarige uit Nijmegen en een achttienjarige jongen uit Wijchen.

De twee slachtoffers uit Veenendaal liggen in het ziekenhuis, maar zijn volgens de politie buiten levensgevaar. De andere twee zijn inmiddels weer thuis.

Na de steekpartij besloot de politie het gebied rond de Molenstraat te ontruimen. Volgens een woordvoerder waren daar op dat moment nog enkele duizenden mensen aanwezig. Na enkele uren werden de cafés en omgeving weer vrijgegeven.

Amsterdam

In Amsterdam bleef het ook minder druk dan voorgaande jaren. Op plekken waar het traditiegetrouw druk is, waren nu aanzienlijk minder mensen. Op andere plekken stonden mensen vooral onder tenten die als schuilplaats fungeren.

Niet alleen op straat was te merken dat veel mensen binnen zijn gebleven. "Nog nooit zo rustig meegemaakt op de grachten. Gevoelstemperatuur -1. Wel jammer", zo laat de Landelijke Eenheid Dienst Infra (voorheen waterpolitie) op Twitter weten.

Vrijmarkt

In Utrecht was het veel rustiger dan vorig jaar, normaal gesproken komen zo'n honderdduizend bezoekers in de koningsnacht naar Utrecht. Dinsdagavond om 18.00 uur begon de traditionele Vrijmarkt in de Domstad. Die duurt 24 uur. Ook is er een speciale kindervrijmarkt, waar alleen kinderen hun spullen mogen verkopen.

Verkopers zijn goed voorbereid en hebben volgens RTV Utrecht warme kleding, poncho's, dekentjes en kachels meegenomen. Een verslaggever spreekt van een goede sfeer, ondanks de kou en regen. De lokale reddingsbrigade beleefde een rustige avond. In de grachten lagen weinig boten en op de kant was het ook minder druk dan de redders gewend zijn.

Video: Koningsnacht langzaam van start

Koningsnacht langzaam op gang in Utrecht
Koningsnacht langzaam op gang in Utrecht

Koningsdag

In de rest van Nederland begint de vrijmarkt woensdagochtend vroeg. In Amsterdam om 6.00 uur 's ochtends, in Den Haag om 7.30 uur en in Rotterdam mag vanaf 5.00 uur een standplaats worden ingenomen.

De grote evenementen hebben allemaal maatregelen genomen om het slechte weer door te komen. Zo worden er bij Kingsland bij de Amsterdamse RAI poncho's uitgedeeld en zijn andere feesten naar binnen verplaatst.

De koninklijke familie viert Koningsdag woensdag in Zwolle. Ook voor woensdag worden buien en lage temperaturen voorspeld.

Heeft u foto's of video's van Koningsdag? Upload via NUfoto, mail naar redactie@nu.nl of stuur in via WhatsApp (+31613880644).