Met maxima rond 9 graden is het woensdag een koude Koningsdag. In vrijwel het hele land kunnen bovendien buien vallen, met grote kans op hagel en in het oosten en zuidoosten ook onweer. In het zuiden kan het lokaal ook glad zijn.

Buien en zon wisselen elkaar af woensdagavond. In de nacht valt alleen in de kustprovincies nog een lokale bui. De temperatuur zakt in de avond tot het vriespunt.

Er staat een matige, aan de westkust en in het noorden (vrij) krachtige wind. In de loop van de middag is het vanuit het westen opgeklaard en droger geworden. De wind aan de westkust is afgenomen.

Regenradar

Kouder dan kerst

Het is woensdag niet de koudste 27 april sinds de metingen. In De Bilt is woensdagmiddag een temperatuur van 8,6 graden gemeten, aldus Weerplaza.

De koudste 27 april was in 1985 met maximaal 7,4 graden, meldt het KNMI. De warmste was in 2007, met in De Bilt een temperatuur van 27,3 graden.

Het KNMI voorspelde al dat Koningsdag kouder zou worden dan de afgelopen kerstdagen, toen het op veel plaatsen 14 graden was.

Het weerbureau had voor het hele land code geel afgegeven wegens onweersbuien en kans op gladheid door korrelhagel. De waarschuwing is tot zeker 18.00 uur van kracht.

Poollucht

De oorzaak van het huidige koude weer is de aanvoer van zeer koude poollucht rechtstreeks vanuit Spitsbergen.

Voor donderdag worden opnieuw buien voorspeld, soms met hagel en lokaal ook onweer. Het wordt 9 tot 11 graden en de westenwind is daarbij matig tot vrij krachtig.

Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Donderdag NW 4
Vrijdag -1° Z 2
Zaterdag -3° ZO 3
Zondag -4° O 2
Maandag -5° Z 2

Actueel weerbericht