In Nederland wordt tijdens Koningsdag traditioneel in veel gemeenten een vrijmarkt georganiseerd. Dat is een markt waarop mensen, gratis en tegen betaling, spullen kunnen verkopen.

Hoe laat begint het? Wat zijn de regels? En gaan de vrijmarkten, ondanks het voorspelde slechte weer, door? NU.nl zet deze informatie voor u op een rij.

Hoewel het in de meeste gemeenten niet is toegestaan om een plek te reserveren, wordt dit verbod traditioneel door veel mensen genegeerd. In vrijwel alle gemeenten is het enkel toegestaan om op de stoep of aan de randen van de doorgaande rijweg een stand te hebben, omdat de weg vrij moet zijn voor eventuele hulpdiensten.

Commerciële handel is op veel vrijmarkten niet toegestaan. Ook de verkoop van eten en drinken (bederfelijke waar) is verboden. Organisatoren van vrijmarkten verwachten van deelnemers dat na afloop alle rommel en niet-verkochte spullen worden meegenomen.

Grote steden

In veel grote steden beginnen de vrijmarkten al eerder dan in de rest van Nederland. In de gemeente Utrecht is de vrijmarkt dinsdagavond om 18.00 uur gestart. In Amsterdam begint de vrijmarkt woensdag om 6.00 uur 's ochtends, in Den Haag om 7.30 uur en in Rotterdam mag vanaf 5.00 uur een standplaats worden ingenomen.

Openingstijden vrijmarkten in 25 grootste steden

Openingstijden vrijmarkten

© NU.nl

Onder voorbehoud van actuele wijzigingen

Afgelast

Op Koningsdag wordt in een groot deel van Nederland regen en koud weer verwacht. Enkele vrijmarkten spelen hierop in en hebben hun activiteiten aangepast.

Zo worden in de provincie Groningen meerdere markten verplaatst naar sporthallen of afgelast. Er wordt aangeraden om voor vertrek naar een vrijmarkt te controleren of het evenement wel of niet doorgaat. In Rolde, Meppel en Musselkanaal zijn enkele vrijmarkten afgelast. Veel andere organisaties nemen dinsdagavond een besluit over hun activiteiten.

Het Rode Kruis heeft dinsdag het advies gegeven om warm gekleed te zijn op Koningsdag. De regen en lage temperatuur kunnen volgens de organisatie gevaren met zich meebrengen.