Wat gaat er op Koningsdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van woensdag 27 april 2016.

U kunt zich ook inschrijven voor onze ochtendnieuwsbrief. We vertellen u dagelijks (behalve zondag) rond 6.00 uur per e-mail wat het nieuws wordt, wat er die nacht is gebeurd en wat andere media deze ochtend melden. Inschrijven kan hier.

Koninklijke familie viert Koningsdag in Zwolle

De koninklijke familie viert dit jaar Koningsdag in Zwolle, op de 49e verjaardag van koning Willem-Alexander. De Oranjes volgen dit jaar een korter programma dan in 2015 in Dordrecht, met een kortere route en zonder binnenprogramma, om uitlopen te voorkomen. In Zwolle zijn vier ankerpunten met elk een eigen thema, inclusief cultuur, een grote parade en sport, en tussen die verschillende onderdelen wandelt het gezelschap langs het publiek.

Koningsdag in de rest van Nederland

In Nederland wordt tijdens Koningsdag traditioneel in veel gemeenten een vrijmarkt georganiseerd. In Utrecht is deze dinsdagavond al van start gegaan, de andere grote steden volgen woensdagochtend vroeg. Veel steden en feestorganisatoren hebben vanwege de slechte weersvoorspellingen maatregelen genomen of hun activiteiten aangepast. Vrijwel alle grote feesten zijn uitverkocht.

Het weer op Koningsdag

Woensdag wordt het niet warmer dan 9 graden en vallen er in vrijwel het hele land buien met kans op hagel en onweer. Later in de middag neemt de buiigheid wel af en kan de zon vaker gaan schijnen. Het Rode Kruis geeft mensen het advies zich warm aan te kleden. De regen en lage temperatuur kunnen volgens de organisatie gevaren met zich meebrengen. Het KNMI voorspelt dat Koningsdag kouder wordt dan de afgelopen kerstdagen, toen het op veel plaatsen 14 graden was.

Reizen op Koningsdag

De NS voert op Koningsdag een speciale dienstregeling in met extra en langere treinen. Rond steden als Amsterdam, Eindhoven, Breda, Alkmaar en Arnhem wordt de grootste drukte verwacht. Onder meer de vrijmarkten en festiviteiten in Amsterdam trekken elk jaar ruim 200.000 bezoekers per trein. Station RAI en Sciencepark zijn op Koningsdag gesloten. Op de stations wordt geen alcohol verkocht en alcoholhoudende dranken zijn ook niet toegestaan in de treinen en op de stations.

De ANWB waarschuwt automobilisten voor drukte in stadscentra, zoals Amsterdam en Utrecht. Verder wordt er geen drukte op de wegen verwacht. 

En verder:

Atletico en Bayern tegenover elkaar in halve finale Champions League

De tweede halve finale in de Champions League gaat woensdagavond tussen Atletico Madrid en Bayern München. Het betreft een herhaling van de Europa Cup 1-finale van 1974, toen de Duitsers triomfeerden. Bij Bayern ontbreekt nog altijd Arjen Robben, die wel op de weg terug is na een blessure. Ook in de kwartfinales tegen Benfica kon de Groninger al niet meedoen. Atletico verraste in de vorige ronde titelhouder FC Barcelona.

De wedstrijd tussen Atletico Madrid en Bayern München wordt woensdagavond vanaf 20.00 uur (aftrap: 20.45 uur) live uitgezonden door NU.nl en SBS6.

Olympische vlam overgedragen aan organisatie Spelen

De olympische vlam wordt woensdag formeel overgedragen aan het organisatiecomité van de Spelen in Rio de Janeiro. Dat gebeurt tijdens een ceremonie in het Stadion Panathinaiko, waar in 1896 de eerste Moderne Spelen werden gehouden. De vlam doet in de komende dagen onder meer Zwitserland aan, waar het Olympisch Museum op de route ligt. De openingsceremonie van de Spelen is op vrijdag 5 augustus.

Bekijk het actuele weerbericht en de actuele situatie op de weg en het spoor.