Het Rode Kruis geeft het advies warme kleding te dragen op Koningsdag. De weersverwachting baart de organisatie zorgen. De regen en lage temperatuur kunnen volgens het Rode Kruis gevaren met zich meebrengen.

"Het lijkt misschien dat je door het drinken van veel alcohol het warmer krijgt, maar je lichaam koelt daardoor juist verder af. Kleed je daarom goed aan, let op met alcoholgebruik en eet iets warms", aldus een woordvoerder.

Honderden vrijwilligers van het Rode Kruis staan dinsdagavond en -nacht, en woensdag overdag paraat bij vrijmarkten, braderieën en feesten om te helpen bij verwondingen en flauwtes.

Zwolle

Mensen die de koninklijke familie willen zien in Zwolle, worden door de gemeente aangeraden om warme kleding te dragen. Vooral bij het wachten langs de route kan het fris zijn.

Het meenemen van paraplus wordt afgeraden, omdat die het zicht van anderen kunnen hinderen. De gemeente adviseert mensen een regenponcho mee te nemen.

Video: Voorbereiding in Zwolle voor Koningsdag

Amsterdam

In Amsterdam, altijd de drukst bezochte stad op Koningsdag, staan zeven EHBO-posten en fietsen twee 'biketeams' door de stad.

De gemeente adviseert mensen zich voor te bereiden op het weer. "Kijk goed naar de weersvoorspellingen en ga voorbereid op pad", zei een woordvoerder. Omdat het in de hoofdstad op Koningsdag altijd druk is, wordt bezoekers aangeraden om hun reis goed te plannen.

Grote feesten

Voor de grote feesten aan de randen van Amsterdam worden maatregelen genomen door de organisatoren. Die zijn verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het plaatsen van tenten en het uitdelen van poncho's.

Er liggen scenario's klaar voor samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en de feestorganisatoren, mocht het weer extreem worden.

Het Voltt-feest op de NDSM is naar binnen verplaatst. De organisatie meldt op de website dat er maatregelen zijn genomen vanwege de slechte weersvoorspellingen. Binnen zal het feest tot 3.00 uur doorgaan. Er zijn geen wijzigingen in de optredens.

Utrecht

In Utrecht worden er net als vorig jaar lichtkranten door de stad geplaatst met daarop de laatste informatie over het weer en drukte. Ook worden bezoekers via Twitter op de hoogte gebracht.

De gemeente verwacht weinig problemen te hebben met het weer. Er wordt vooral feest gevierd op plekken met dichte bebouwing. Als de neerslag heftig wordt, kunnen mensen schuilen in cafés en restaurants.

De grond bij Lepelenburg is dinsdag grondig schoongemaakt voor de kindervrijmarkt. "We willen ervoor zorgen dat het niet te drassig wordt", zei een gemeentewoordvoerder.

Rotterdam

Feestorganisatoren in Rotterdam nemen het heft in eigen hand. Zo zullen er mutsen en poncho's worden uitgedeeld tegen het natte weer.

Een aantal grote feesten heeft overdekte plekken waar mensen uit de wind en regen kunnen doordansen.

Den Haag

"We roepen mensen op hun gezonde verstand te gebruiken", liet een woordvoerder van de gemeente Den Haag weten. Er liggen draaiboeken klaar voor extreem weer, maar daar lijkt het niet tot te komen.

Actuele weersverwachting