De koninklijke familie viert dit jaar op 27 april Koningsdag in Zwolle, op de 49e verjaardag van koning Willem-Alexander. Bekijk hier het programma en meer informatie. 

Wie gaan er mee?

Uiteraard koning Willem-Alexander en koningin Máxima en hun drie dochters Amalia, Ariane en Alexia. De aanwezigheid van prinses Alexia was aanvankelijk nog onzeker, vanwege de beenbreuk die ze eind februari opliep tijdens de wintersportvakantie in Lech. 

Verder zijn aanwezig: prins Constantijn en prinses Laurentien, prins Maurits en prinses Marilène, prins Bernhard en prinses Annette, prins Pieter-Christiaan en prinses Anita én prins Floris en prinses Aimée.

Het programma

Voor het programma in Zwolle is lering getrokken uit de eerste Koningsdag 'nieuwe stijl' vorig jaar in Dordrecht, waar het bezoek ruim een uur uitliep. Zo is de route die de Oranjes afleggen korter, zijn er geen binnenactiviteiten omdat die de vaart eruit halen en wordt er strenger gelet op de klok.

Er zijn vier ankerpunten met elk een eigen thema, inclusief cultuur, een grote parade en sport, en tussen die verschillende onderdelen wandelt het gezelschap langs het publiek.

Route Koningsdag

1) 11.00 uur: Aankomst koninklijke familie

De Oranjes worden op de Nieuwe Havenbrug ontvangen door burgemeester Henk Jan Meijer en Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten. Dit wordt begeleid door muziek van de Fakkelteit en het Britten Jeugd Strijkorkest. Vervolgens loopt het gezelschap onder meer langs het bordes van Museum de Fundatie naar de Blijmarkt.

2) 11.10 uur Cultuurhistorie van Zwolle

Op de Blijmarkt staan drie bekende Zwolse figuren die de cultuurhistorie van de stad verbeelden: schrijver Rhijnvis Feith, staatsman Johan Rudolph Thorbecke en muzikant en kunstenaar Herman Brood. Er is muziek van Bertolf/Her Majesty en Esther Groenenberg.

3) 11.20 uur: Grote parade

Op de Grote Markt in het hart van Zwolle wordt in vier thema's "de relatie van de stad met de omliggende regio zichtbaar" gemaakt. Dit zijn: kunststof, water & handel, recreatie en streekproducten. Zo ziet het publiek onder meer hoe streekproducten bijdragen aan de culinaire prestaties van bijvoorbeeld sterrenrestaurant de Librije. 

4) 12.05 uur: Langs de sportvelden

Op het Rodetorenplein liggen allerlei soorten sportvelden klaar, waarop bekende Zwolse sporters, amateurs én topsporters elkaar zullen uitdagen.

5) 12.25 uur Vaartocht door de gracht

Over de Thorbeckegracht maken de Oranjes aan boord van een sloep een korte vaartocht. Door de gunstige ligging aan het water ontwikkelde Zwolle zich in de Middeleeuwen tot een welvarende en bloeiende Hanzestad.

6) 12.45 uur Slotfeest

Op het Broerenkerkplein stapt de familie weer aan wal voor het slotfeest. Daarbij treden uiteenlopende Zwolse artiesten op, onder aanvoering van Typhoon. Het feest wordt georganiseerd door het Zwolse poppodium Hedon.