Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben vrijdagochtend de Koningsspelen geopend op basisschool Drostenburg in Amsterdam-Zuidoost.

Meer dan vijfduizend basisscholen met in totaal 1,2 miljoen leerlingen doen vrijdag mee aan de Koningsspelen.

De dag begon overal met een overwegend gezond en feestelijk ontbijt. Willem-Alexander en Máxima schoven aan bij de leerlingen van Drostenburg.

Elke basisschool mag zelf bepalen wat ze die dag doen, maar het gaat wel om een dag vol beweging die van start gaat met het ontbijt.

Inhuldiging

De Koningsspelen zijn voor het eerst georganiseerd in 2013, bij de inhuldiging van Willem-Alexander. 

De organisatie van de Koningsspelen is in handen van de Cruyff Foundation en de Krajicek Foundation. Oud-tennisser Richard Krajicek heeft het evenement ooit bedacht.

Video: Koning komt aan bij Koningsspelen

Koning komt aan bij Koningsspelen
Koning komt aan bij Koningsspelen

Lunch

Het koningspaar deed zich later op de dag te goed aan een lunch in Paleis Noordeinde met Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie.

De 28 genodigden hebben onlangs een prijs of andere onderscheiding gekregen voor hun prestaties in uiteenlopende sectoren, zoals kunst en cultuur, media en journalistiek, wetenschap, zorg, sport en bedrijfsleven. Het koningspaar wil met de lunch zijn waardering uitspreken voor hun gasten. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte niet bekend wie de gasten waren.