Het weer op Koningsdag zal koud en zeer wisselvallig verlopen. Overal in het land is de kans groot dat er regelmatig (winterse) buien gaan vallen tijdens de festiviteiten.

Dat voorspellen alle weerbureaus, waaronder Weerplaza. De kans op aangenaam lenteweer op deze nationale feestdag lijkt daarmee definitief verkeken.

"Als we afgaan op de laatste prognoses, wordt het zeer wisselvallig op Koningsdag", zegt meteoroloog Raymond Klaassen tegen NU.nl. Droge perioden en buien zullen elkaar regelmatig gaan afwisselen.

Daarbij gaat het om regen, maar de kans bestaat dat er ook natte sneeuw en hagel gaat vallen. Ook kunnen de buien gepaard gaan met onweer.

De temperatuur zal die dag niet hoger uitvallen dan 9 graden Celsius. "En de matige wind vanuit het westen zal het ook niet aangenaam maken", aldus Klaassen.

Koningsnacht

Hetzelfde weerbeeld geldt voor Koningsnacht. Ook dan krijgt het hele land te maken met buien en een zeer lage temperatuur van 3 tot 5 graden Celsius.

Het lijkt er niet op dat de weersvoorspelling de komende dagen gaat veranderen. "Hooguit valt het aantal buien mee", zegt Klaassen. "Maar dat het koud gaat worden, is een ding dat zeker is."

Het Q-Factory-festival in Amsterdam heeft al maatregelen getroffen naar aanleiding van het voorspelde slechte weer. Het gratis buitenfestival wordt verplaatst naar binnen.

Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Zaterdag Z 3
Zondag Z 4
Maandag ZW 5
Dinsdag W 6
Woensdag W 5