De NS voert op Koningsdag (volgende week woensdag) een speciale dienstregeling in met extra en langere treinen.

Ook de dinsdagavond en -nacht rijden vanwege koningsnachtactiviteiten al meer treinen op een aantal trajecten.

Soms moeten reizigers rekening houden met andere vertrektijden, andere vertreksporen, een extra overstap of hebben treinen een andere eindbestemming dan normaal. Eind deze week is de speciale Oranjedienstregeling verwerkt in de NS Reisplanner.

NS adviseert reizigers de tijd te nemen voor hun reis en hun Koningsdag goed voor te bereiden. Om wachttijd en drukte op het station te vermijden is het raadzaam vooraf de ov-chipkaart op te laden of het speciale goedkopere Oranjeretour te kopen (alleen online tot en met dinsdag 26 april).

Rond steden als Amsterdam, Eindhoven, Breda, Alkmaar en Arnhem wordt de grootste drukte verwacht. Onder meer de vrijmarkten en festiviteiten in Amsterdam trekken elk jaar ruim 200.000 bezoekers per trein. Station RAI en Sciencepark zijn op Koningsdag gesloten.

Schiphol

Reizigers uit Amsterdam die op Koningsdag een vliegtuig moeten halen, wordt aangeraden om in plaats van via Amsterdam Centraal via één van de omliggende Amsterdamse stations te reizen. Verder stoppen alle internationale treinen die dag niet op Amsterdam Centraal. Ze rijden tot en vanaf de stations Schiphol, Utrecht Centraal en Amersfoort.

Dit jaar bezoekt de koninklijke familie Zwolle. Het gebied waar de festiviteiten plaatsvinden, ligt op een klein kwartiertje wandelen van het station.

Op de stations wordt geen alcohol verkocht. Alcoholhoudende dranken zijn die dag ook niet toegestaan in de treinen en op de stations.