De politie heeft deze week ruim 25 huisadressen in Amsterdam bezocht om potentiële zakkenrollers te waarschuwen dat agenten rond Koningsdag extra alert zullen zijn op zakkenrollerij.

De huisbezoeken die de politie maandag en dinsdag aflegde zijn preventieve acties.

''Er werden ruim 25 huisadressen bezocht waarvan het vermoeden bestond dat daar mogelijk zakkenrollers zouden kunnen verblijven. Bij de bewoners die aanwezig waren werd een waarschuwend signaal afgegeven'', liet de politie woensdag weten.

De gemeente controleerde ondertussen of de aanwezige bewoners staan ingeschreven op het adres.

Vierhonderd mensen

Vorig jaar werden tijdens Koningsdag bijna vierhonderd mensen in Amsterdam slachtoffer van zakkenrollerij. Ook dit jaar zullen twee Roemeense politieagenten het Amsterdamse korps assisteren bij de jacht op zakkenrollers. De politie vraagt bezoekers zelf ook maatregelen te nemen om te voorkomen dat ze gerold worden.

De politie besloot in 2013 de aanval te openen op zakkenrollers toen bleek dat tijdens grote evenementen wel heel veel dieven het hadden gemunt op onder meer de portemonnees en telefoons van bezoekers. Rond de troonswisseling registreerde de politie 620 gevallen van zakkenrollerij.