Ruim de helft van de Nederlanders wil dat Koningsdag voortaan wordt gevierd met grote muziekpodia. 

Zoveel mogelijk Oranjes moeten Koningsdag meevieren met de koning en koningin en de vrijmarkt moet in ieder geval blijven bestaan. Dat komt uit een enquête in opdracht van De Telegraaf.

De krant liet zevenhonderd Nederlanders vragen hoe zij Koningsdag ingevuld willen zien. Bijna 60 procent kiest voor concerten. Hetzelfde percentage wil dat zoveel mogelijk leden van het Koninklijk Huis de dag meevieren, schrijft De Telegraaf zaterdag.

Ruim 90 procent van de ondervraagden vindt dat de vrijmarkt moet blijven bestaan.

Het is nog niet bekend wat de plannen van het hof zijn voor volgende Koningsdagen. Toen Beatrix in 1980 koningin werd, schafte zij het defilé voor Paleis Soestdijk op Koninginnedag af. Ruim 38 procent van de Nederlanders wil dat weer terug op Koningsdag.

Actuele kwesties

Willem-Alexander mag best zijn standpunt uiten over actuele kwesties. Dat vindt twee derde van de Nederlanders, zo blijkt uit een enquête van de EO-programma's Blauw Bloed en Dit is de Dag. Maar als het een beladen onderwerp betreft, zoals de recente Marokkanendiscussie, vindt nog maar een minderheid (46 procent) dat de koning daar iets over mag zeggen.

Bijna 60 procent van de Nederlanders vindt dat Willem-Alexander meer mag opkomen voor de mensenrechten.

De Nederlander heeft grote waardering voor de nieuwe koning: acht op de tien vinden dat hij het in zijn eerste regeringsjaar goed heeft gedaan. Maar liefst 90 procent heeft veel vertrouwen in Willem-Alexander. Zeven op de tien mensen vinden dat hij het koningschap op een samenbindende manier invult.

Balkenendenorm

Bijna de helft (48 procent) van de ondervraagden vindt dat koning Willem-Alexander een deel van zijn salaris moet inleveren uit solidariteit met de vele Nederlanders die er qua inkomen op achteruit gaan. Onlangs pleitte PvdA-Kamerlid Jan Vos ervoor het salaris van de koning te verlagen tot de Balkenendenorm (230.000 euro), maar minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) wees dat al snel van de hand. De koning krijgt een jaarsalaris van 825.000 euro.

Het onderzoek is uitgevoerd door TNS-NIPO onder 1.037 Nederlanders van achttien jaar en ouder.