De feestvreugde rond Koninginnedag heeft dinsdagmiddag in veel steden tot grote drukte geleid. Het ging om een 'gezellige drukte' zo heeft de politie laten weten.

De vrijmarkten in Amsterdam begonnen wat later dan gepland maar in de loop van de dag werd het aardig druk. Vooral op het Museumplein kwam een grote mensenmassa samen.

Rond 16.00 hadden ongeveer 40.000 bezoekers zich verzameld op het plein. Dit aantal nam in de uren daarna steed nog verder toe.

Met het oog op het Koningsbal dat dinsdagavond nog op het plein plaats zal vinden, deed de politie rond 18.00 een waarschuwing uitgaan om niet meer naar het plein te komen. Het was inmiddels te druk geworden.

Rond 19.00 liet de gemeente Amsterdam echter weten dat de ergste drukte weer voorbij was en dat er weer wat mensen op het Museumplein bij konden.

Utrecht

Ook in de andere grote steden was het dinsdag druk. In Utrecht zijn tussen de 125.000 en 150.000 bezoekers op de vrijmarkt in de stad afgekomen. Van volle pleinen was geen sprake, maar wel van een gezellige drukte, zo meldde een woordvoerster van de organisatie.

De grote toeloop kwam later op gang, omdat veel bezoekers eerst de gebeurtenissen in Amsterdam thuis op tv hebben gevolgd, is de indruk van de woordvoerster. Op enkele plekken in de stad was het druk bij de grote schermen waar de uitzending van de plechtigheden kon worden gevolgd.

De politie meldde dat horecagelegenheden dinsdag zijn aangesproken op het schenken van alcohol buiten de afgesproken tijd en op geluidsoverlast. Dat gebeurde nadat maandagnacht 36 mensen vooral wegens overmatig alcoholgebruik waren opgepakt.

Limburg

In Limburg waren de ogen vooral aan het begin van de dag toch vooral op Amsterdam gericht. Op straat was het relatief rustig, maar de sfeer was er wel ontspannen en gezellig. Een woordvoerder van de politie zei de indruk te hebben dat veel mensen thuis zijn gebleven om televisie te kijken.

''Het is natuurlijk wel een bijzonder moment, die troonswisseling, en dat wil je niet missen'', zei de woordvoerder. In veel plaatsen was wel het nodige georganiseerd, maar de aanloop was volgens hem matig.

Na afloop van de plechtigheid in Amsterdam werd het drukker, vooral op de terrasjes in de steden. Mensen genoten bovendien van het zonnige weer.

Eindhoven

In Eindhoven was het dinsdagmiddag ongeveer even druk als in voorgaande jaren. Rond half vier schatte de gemeente dat er 150.000 mensen op de been waren.

Op het Wilhelminaplein, de Markt, Stadhuisplein, Stratumseind en Stationsplein in de binnenstad is het 'erg druk', aldus een woordvoerder van de gemeente. Eindhoven verwijst feestvierders naar het terrein van de Technische Universiteit en naar het oude Philipsterrein Strijp-S waar nog wel plaats is.

Volgens de gemeente is het een mooi feest. De politie zegt dat het rustig is.

Groningen

In Groningen begon Koninginnedag eveneens rustig. In aanloop naar de inhuldiging van koning Willem-Alexander stroomden de pleinen echter behoorlijk vol. Vele duizenden mensen, deels in oranje gekleed, verzamelden zich voor de podia en grote schermen op de Grote Markt en de Vismarkt.

Op het moment dat het koninklijk paar op de grote televisieschermen verscheen, draaiden duizenden gezichten die kant op en klonk hier en daar applaus.

Op de traditionele vrijmarkt aan de rand van de Groningse binnenstad was het gezellig druk.

Apeldoorn

Ook in de binnenstad van Apeldoorn was het dinsdagmiddag druk. ''De stad is vol. Op de vrijmarkt is het filelopen en ook op de andere feestlocaties is een ongekende hoeveelheid mensen op de been", zo meldde Simon Boon, voorzitter van de Stichting Oranjefeesten Apeldoorn rond 16.00.

In het Oranjepark, waar een groot beeldscherm staat, was het 's ochtends nog niet zo druk. Maar volgens Boon staan er inmiddels duizenden mensen. ''Die gaan vanavond allemaal het Koningslied meezingen."

Koninginnedag in Apeldoorn wordt om half elf vanavond afgesloten met vuurwerk.

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag
Foto's troonswisseling l Foto's Koninginnedag l Zelf foto’s uploaden

Programma troonswisseling in Amsterdam

Koninginnedag in Nederland

Armin van Buuren treedt op in Leiden. © NU.nl/Els Bax
Burgemeester Eberhard van der Laan tijdens de afsluitende persconferentie op het Museumplein. © ANP
Vrijmarkt Haarlem © NU.nl/Jan Middelveld
Op kinderkermis Koninginnedag op de markt in Waalre, kinderen gaan eerst centjes verdienen op ze later weer uit te geven aan leuke spellen waarbij prijsjes te winnen zijn. De Vereniging voor de Jeugd is opgericht in 1907. Het doel van de vereniging is activiteiten voor het gemeenschappelijke dorpsleven in het kerkdorp Waalre te organiseren, te begeleiden of te bevorderen. © NU.nl/Hans van Hamersveld
Jongeren vieren Koninginnedag in Leiden op muziek van Armin van Buuren. © NU.nl/Els Bax
Miss Montreal tijdens Koninginnedag op de Vismarkt in Groningen. © NU.nl/Dimitri Janowitz
Koninginnedag op de Brouwersgracht in Amsterdam. © NU.nl/Peter Pasman
De vrijmarkt tijdens Koninginnedag in Vlissingen. © NU.nl/Elvis Foto
De burgemeester van Leiden probeert vijf droge kaakjes in één minuut naar binnen te werken. © NU.nl/Els Bax
In Vlissingen verloopt koninginnedag gezellig en rustig. Dankzij het mooie weer is het centrum stampvol. © NU.nl/Elvis Foto
In Zwolle-Zuid wordt de traditionele Koninginnedagoptocht gehouden. © NU.nl/carola nijkamp
De pleinen in Utrecht zijn dinsdagmorgen al vroeg volgestroomd. © ANP
Meisjes dansen tijdens een demonstatie in Leiden. © NU.nl/Martine Hakkaart
Kinderen doen mee aan de optocht in Maasbommel. © NU.nl/loes van eck-verhoeven
Kinderen als de koning en koningin van Delfgauw tijdens de kinderoptocht. © NU.nl/Jan Lagendijk
De vrijmarkt van Maasbommel. © NU.nl/loes van eck-verhoeven
Koninginnedag in Amstelveen. © NU.nl/Vladimir Symonivsky
Kindervrijmarkt in Groesbeek op Kroningsdag 2013. © NU.nl/piet spanjers
Genieten van een zonnige Koninginnedag in Apeldoorn. © NU.nl/Onbekend Onbekend
De vlag hangt aan de Aubade Hoofdstraat Noordwijk aan Zee. © NU.nl/Johanna Wever Oskam
Bewoners van Verzorgingshuis Rustoord in Den Haag volgen op een tv-scherm de balkonscene. © ANP
Verkopers tijdens Koninginnedag op de vrijmarkt in Utrecht. © ANP
Oranje en Nederlandse vlaggen sieren de straten in Katwijk © ANP
In Almere begint de vrijmarkt voor Koninginnedag. © NU.nl/Eric Triou
Een bezoeker van de vrijmarkt in de Amsterdamse Jordaan laat zich een kroon aanmeten. © ANP
Op de avond voorafgaand aan Koninginnedag werd in Zaandam de vrijmarkt om stipt 20.00 uur aangevangen. Deze dame was er als één van de eerste bij om een goed plekje te bemachtigen. © NU.nl/Rens Kamminga
Twee vrouwen doen zich voor als het nieuwe oningspaar in Purmerend. © NU.nl/Rob Amoureus
Vrijmarkt in De Jordaan Amsterdam. © NU.nl/Lonneke Louwman
Een hondje in Den Haag viert Koninginnedag in stijl. © NU.nl/Jan Lagendijk
Utrecht maakt zich op voor Koninginnedag. © ANP