Aan het pakket van taken die koningin Beatrix als staatshoofd vervulde hoeft wat de meeste Nederlanders betreft niets te veranderen nu er een nieuwe koning komt. 

Dat meldt Eenvandaag maandag op basis van een peiling. Zo vinden zeven op de tien ondervraagden dat de premier, net als nu, elke week bij het staatshoofd op de koffie moet.

Ook de kersttoespraak behoort tot de tradities die zouden moeten blijven. Dat vindt 73 procent van de 22 duizend ondervraagden. Het voorlezen van de troonrede op Prinsjesdag moet volgens 83 procent van de Nederlanders tot het takenpakket van koning Willem-Alexander blijven behoren.

De aanstaande koning liet eerder deze maand in het interview dat hij met prinses Máxima gaf aan NOS en RTL weten dat hij belang hecht aan de wekelijkse gesprekken met de minister-president en de jaarlijkse kerstboodschap. Wel liet hij de mogelijkheid open in de toekomst toch veranderingen door te voeren.

Meeste weerstand

De staatkundige taken van de koning stuiten in de peiling van Eenvandaag op de meeste weerstand. Zo vindt een krappe meerderheid van 55 procent dat de koning deel moet uitmaken van de regering en alle wetten moet ondertekenen. Ongeveer vier op de tien ondervraagden wil dat veranderen. Ruim een derde vindt dat de koning niet betrokken hoeft te zijn bij de beëdiging van nieuwe bewindslieden.

Overzicht monarchen/ Willem-Alexander eerste koning sinds 1890

De eed van Willem-Alexander

En verder:

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag
Foto's troonswisseling l Foto's Koninginnedag l Zelf uploaden

Programma troonswisseling in Amsterdam