Gewoon vrijmarkt in Amsterdam op Koninginnedag

AMSTERDAM - De vrijmarkten in Amsterdam kunnen op Koninginnedag doorgaan, behalve op plekken waar op 30 april plechtigheden rond de troonswisseling worden gehouden. 

Dit heeft een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan woensdag gezegd.

De burgemeester wil het karakter van Koninginnedag in Amsterdam behouden. ''Dat betekent dat we vrijmarkten toestaan, evenals kleine feestjes en kleinschalige evenementen aan de randen van de stad om de dag zo ordelijk mogelijk te laten verlopen. En zodat het ook een volksfeest kan zijn'', zegt de woordvoerder van Van der Laan.

''Iedereen zal zich kunnen voorstellen dat er dit jaar niet overal in de binnenstad ruimte is voor de vrijmarkt.''

Van der Laan schrijft in zijn wekelijkse column in Metro dat premier Mark Rutte hem maandagmiddag telefonisch op de hoogte bracht van de troonswisseling.

De troonsafstand vindt traditiegetrouw plaats in het Koninklijk Paleis op de Dam, de inhuldiging van het nieuwe staatshoofd in de Nieuwe Kerk. Van der Laan noemt het een eer dat de hoofdstad gastheer mag zijn.

Een woordvoeder van de gemeente Utrecht liet dinsdag al weten dat de Utrechtse Vrijmarkt, waar elk jaar honderdduizenden mensen op afkomen, zal op 30 april ook gewoon vast onderdeel zijn van de festiviteiten in de stad.

Alles over de troonswisseling

Tip de redactie