AMSTERDAM - Koningin Beatrix en haar familie vieren maandag voor de 31e keer Koninginnedag. De Oranjes bezoeken dan de Utrechtse gemeenten Rhenen en Veenendaal. Vijf vragen over deze koninklijke feestdag.

Hoe lang wordt er al op 30 april Koninginnedag gevierd?

Koninginnedag bestaat al ruim 120 jaar als feestdag. Koningin Juliana besloot het na haar aantreden te vieren op haar eigen verjaardag, 30 april. Dat gebeurde voor de eerste keer in 1949. Juliana en haar familie namen vanaf het bordes op Paleis Soestdijk een defilé af. Toen Beatrix koningin werd in 1980, besloot ze uit respect voor haar moeder Koninginnedag op 30 april te blijven vieren. Ze wilde op deze dag juist naar de mensen toegaan. Samen met haar familie bezoekt ze elk jaar één of twee gemeenten in Nederland.

Wie bepaalt waar de koningin heen gaat?

Dat doet ze zelf. Officieel komt ze op uitnodiging van de gemeenten. Die sturen haar een uitnodiging. Beatrix maakt daarna zelf een selectie, waarbij ze er rekening mee houdt dat de verschillende provincies evenredig aan de beurt komen. Natuurlijk wordt tussen provincies en gemeenten onderling ook overlegd.

Bracht de koningin al eerder een bezoek aan Utrecht?

Ja. Het is nu de derde keer dat de koninklijke familie op 30 april de provincie Utrecht bezoekt. In 1999 waren de koningin en haar gevolg in Houten en de stad Utrecht. In 1987 waren ze in Breukelen en Soestdijk. De provincie Zuid-Holland heeft de Oranjes al de meeste keren mogen verwelkomen: vijf keer.

Is Koninginnedag altijd doorgegaan?

Nee. In 2001 zouden Beatrix en haar familie naar Hoogeveen en Meppel gaan, maar de festiviteiten werden afgelast vanwege een uitbraak van het zeer besmettelijke mond- en klauwzeer. De koninklijke familie is een jaar later alsnog naar deze Drentse gemeenten gegaan. In 2009 werd de viering in Apeldoorn afgebroken na de aanslag op de koninklijke bus bij Paleis Het Loo. Ook dit jaar hing het feest aan een zijden draad na het ski-ongeluk van prins Friso. Beatrix heeft echter besloten de viering gewoon door te laten gaan.

Hoe zit dat met de geschenken die de koningin ontvangt?

Tijdens het bezoek op 30 april krijgen Beatrix, de prinsen en prinsessen van het publiek langs de wandelroute altijd veel cadeaus, zoals tekeningen, knutselwerken en bloemen. Leden van de scouting dragen de cadeaus tijdens de wandeling met zich mee. De Oranjes brengen ze onder in een stichting, de Stichting Officiële Geschenken van het Huis Oranje-Nassau. De spullen worden gestald bij het Koninklijk Huisarchief bij Paleis Noordeinde in Den Haag en mogen niet worden verkocht.