Ondanks de slechte resultaten vertrouwt Rinus Israël erop dat Feyenoord woensdagavond afrekent met Willem II in de halve finale van de KNVB-beker. Volgens de voormalig captain zijn de Rotterdammers zelfs bij een mindere dag een maatje te groot voor de Tilburgers.

"Ik gok dat het 3-0 wordt", aldus Israël in gesprek met NUsport. "Willem II is geen hoogvlieger. Begin dit seizoen was ik er nog bij in De Kuip toen Feyenoord voor de competitie tegen Willem II speelde en toen werd het 5-0. Zo groot kan het verschil dus zijn."

"Zelfs als Feyenoord een slechte dag heeft moeten ze daarom gewoon kunnen winnen. Maar goed, laten we hopen dat het weer eens draait. Ik heb genoeg slechte wedstrijden van Feyenoord gezien dit seizoen."

Een van die slechte wedstrijden was afgelopen zondag de met 1-3 verloren topper in De Kuip tegen PSV. Met het oog op de wedstrijd tegen Willem II hield trainer Giovanni van Bronckhorst Robin van Persie toen negentig minuten op de bank, terwijl clubtopscorer Steven Berghuis halverwege met een lichte blessure in de kleedkamer achterbleef.

Tegen Willem II verwacht Israël dat Feyenoord wel op volle oorlogssterkte is, nadat hij zich zondag ergerde aan de manier waarop de ploeg de topper benaderde. "Het was verschrikkelijk. Spelers sparen tegen PSV is Feyenoord-onwaardig. Van Persie had bijvoorbeeld gewoon minuten moeten maken."

Fotoserie: Alle KNVB-bekerwinnaars sinds 2000

2000: Roda JC pakt de beker na een 2-0 overwinning tegen NEC. © ANP
2001: FC Twente verslaat in de finale PSV na strafschoppen. In de 120 minuten die daar aan vooraf gaan wordt er niet gescoord. © ANP
2002: Ajax wint in blessuretijd met 3-2 van FC Utrecht, mede door een buitenspeldoelpunt van Wamberto. © ANP
2003: FC Utrecht revancheert zich voor 2002 en wint met 4-1 van Feyenoord. © ANP
2004: FC Utrecht wint de beker dankzij een 1-0 zege op FC Twente. © ANP
2005: PSV verslaat Willem II met 4-0. © ANP
2006: Ajax wint de beker na een 2-1 zege op PSV. © ANP
2007: Ajax pakt de beker na een penaltyreeks tegen AZ. Na extra tijd is de stand 1-1. © ANP
2008: Feyenoord wint met 2-0 van Roda JC. © ANP
2009: Heerenveen wordt bekerwinnaar door de penalty's beter te nemen dan FC Twente. © ANP
2010: Ajax verslaat Feyenoord over twee wedstrijden. In Amsterdam wordt het 2-0 en in Rotterdam 1-4. © ANP
2011: FC Twente scoort in verlenging de 3-2 en verslaat zo Ajax. © ANP
2012: PSV boekt een eenvoudige overwinning op Heracles: 3-0. © ANP
2013: Nick Viergever viert de KNVB-bekerwinst van AZ met de fans. AZ wint van PSV. © ANP
2014: Het PEC Zwolle van Ron Jans rekent af met Ajax (5-1). © ANP
2015: FC Groningen wint ten koste van PEC Zwolle (2-0) zijn eerste KNVB-beker uit de clubhistorie. © ANP
2016: Feyenoord verslaat FC Utrecht met 2-1. © ANP
2017: Vitesse verslaat AZ met 2-0 en wint de eerste prijs in de clubhistorie. © ANP
2018: Feyenoord is in De Kuip te sterk voor AZ (3-0). © ANP
2019: Ajax rekent eenvoudig af met Willem II (0-4). © Pro Shots

Geniale actie

De oud-verdediger, die van 1966 tot 1974 voor Feyenoord speelde, is dan ook blij dat Van Persie tegen Willem II hoogstwaarschijnlijk wel in de basis staat. "Hij kan niet meer negentig minuten volle bak gaan, maar met een geniale actie kan hij wel wat teweegbrengen. Dat heeft dit Feyenoord nodig."

Overigens vindt Israël het seizoen van Feyenoord niet geslaagd als de ploeg van Van Bronckhorst erin slaagt de beker te winnen.

"Het verval na vorig seizoen is te groot. Het was te vaak heel slecht. En we moeten de prestaties in het bekertoernooi niet overdrijven. Qua loting zat het niet tegen, met alleen maar thuiswedstrijden. Dat mogen we niet vergeten."

Feyenoord tegen Willem II begint woensdag om 20.45 uur in De Kuip en staat onder leiding van arbiter Kevin Blom. De andere halve finale gaat tussen AZ en FC Twente en de aftrap in Alkmaar is om 18.30 uur. Op 22 april is de finale in De Kuip.