Met AZ en Vitesse staan zondag twee outsiders tegenover elkaar in de finale van de KNVB-beker. Ervaringsdeskundigen Gertjan Verbeek (AZ) en Bart Latuheru (Vitesse) hopen dat dit zorgt voor een spannende en sfeervolle eindstrijd in De Kuip.

AZ kan voor de vijfde keer de beker winnen. De laatste keer dat de Alkmaarders de beker pakten (in 2013), was Verbeek de trainer van de Noord-Hollanders. De huidige coach van VfL Bochum denkt dat beide spelersgroepen zondag een zeldzame kans krijgen op een prijs.

"De meeste spelers van ploegen als AZ en Vitesse spelen waarschijnlijk maar één, misschien twee keer in hun loopbaan een bekerfinale", zegt Verbeek in gesprek met NUsport. "Europees voetbal halen is natuurlijk ook mooi, maar het winnen van de beker gaat de annalen in. Het is echt iets tastbaars, iets voor op de erelijst. "

Een dergelijke tastbare prijs heeft Vitesse in zijn bijna 125-jarige bestaan nog nooit gewonnen. Latuheru speelde namens de Arnhemmers mee in de verloren bekerfinale van 1990 tegen PSV en was toen ploeggenoot van de huidige AZ-coach John van den Brom.

De voormalig rechtsbuiten hoopt dat de Vitesse-selectie zich bewust is van de mogelijkheid die ze krijgen. "De club heeft hier echt een kans om geschiedenis te schrijven. Vaak realiseer je je als speler pas na afloop wat het had kunnen betekenen. Ik hoop dat ze dat besef nu al van tevoren hebben."

Voorbereiding

Ondanks de belangen die op het spel staan, vinden de voormalig trainer van AZ en de oud-speler van Vitesse het voor de ploegen vooral belangrijk om zo weinig mogelijk te veranderen.

"De voorbereiding op een bekerfinale is niet anders dan normaal, misschien iets specifieker", aldus Verbeek. "Als het goed is, hoef je topsporters die moeten presteren niet meer te motiveren, zeker voor zo'n belangrijke wedstrijd."

"Je weet dat het een finale is, maar verder leef je er min of meer op dezelfde manier naartoe als elke andere wedstrijd", onderschrijft Latuheru. "Maar je bent je er toch wel van bewust dat het een speciale wedstrijd is. Het kan je sportieve hoogtepunt zijn."

Beleving

Waar de spelers zich moeten focussen op de wedstrijd, kunnen de supporters onbezorgd toeleven naar de finale. De bekerfinale was de afgelopen jaren steevast uitverkocht en ook nu verwacht Latuheru een sfeervolle Kuip.

"Een bekerfinale leeft gigantisch, voor iedereen bij een club als Vitesse en AZ. Het valt de laatste jaren bij Vitesse qua toeschouwers een beetje tegen, maar de bekerfinale zorgt voor extra emotie, daar zal iedereen bij willen zijn."

Verbeek ziet dat de beker de laatste jaren in waarde is toegenomen. "Vooral door de beleving van de supporters. Dat is de charme van beker, dat ploegen als AZ en Vitesse het goed kunnen doen. Over één wedstrijd heeft ook de underdog een kans."

Vooruitblik: Gaat AZ of Vitesse de beker winnen?
Vooruitblik: Gaat AZ of Vitesse de beker winnen?

Voorkeur

Beide ervaringsdeskundigen hebben uiteraard hun persoonlijke voorkeur zondag, maar hopen vooral op een amusante wedstrijd.

"Bovenal ben ik voetballiefhebber, je doet het uiteindelijk vooral voor het publiek", stelt Verbeek. "Beide trainers moeten niet te tactisch gaan spelen, ze moeten vooral willen winnen. Maar ik heb natuurlijk een voorkeur voor AZ, omdat ik daar fijn gewerkt heb."

Latuheru heeft hetzelfde gevoel, maar dan voor de Arnhemmers. "Ik heb daar zeven jaar met veel plezier gevoetbald en kom er nog regelmatig. Uiteraard ken ik John van den Brom ook goed, maar ik hoop toch dat Vitesse wint. Met hoeveel? Doe maar 3-1, dat is wel een mooie uitslag."

Fotoserie: Alle KNVB-bekerwinnaars sinds 2000

2000: Roda JC pakt de beker na een 2-0 overwinning tegen NEC. © ANP
2001: FC Twente verslaat in de finale PSV na strafschoppen. In de 120 minuten die daar aan vooraf gaan wordt er niet gescoord. © ANP
2002: Ajax wint in blessuretijd met 3-2 van FC Utrecht, mede door een buitenspeldoelpunt van Wamberto. © ANP
2003: FC Utrecht revancheert zich voor 2002 en wint met 4-1 van Feyenoord. © ANP
2004: FC Utrecht wint de beker dankzij een 1-0 zege op FC Twente. © ANP
2005: PSV verslaat Willem II met 4-0. © ANP
2006: Ajax wint de beker na een 2-1 zege op PSV. © ANP
2007: Ajax pakt de beker na een penaltyreeks tegen AZ. Na extra tijd is de stand 1-1. © ANP
2008: Feyenoord wint met 2-0 van Roda JC. © ANP
2009: Heerenveen wordt bekerwinnaar door de penalty's beter te nemen dan FC Twente. © ANP
2010: Ajax verslaat Feyenoord over twee wedstrijden. In Amsterdam wordt het 2-0 en in Rotterdam 1-4. © ANP
2011: FC Twente scoort in verlenging de 3-2 en verslaat zo Ajax. © ANP
2012: PSV boekt een eenvoudige overwinning op Heracles: 3-0. © ANP
2013: Nick Viergever viert de KNVB-bekerwinst van AZ met de fans. AZ wint van PSV. © ANP
2014: Het PEC Zwolle van Ron Jans rekent af met Ajax (5-1). © ANP
2015: FC Groningen wint ten koste van PEC Zwolle (2-0) zijn eerste KNVB-beker uit de clubhistorie. © ANP
2016: Feyenoord verslaat FC Utrecht met 2-1. © ANP
2017: Vitesse verslaat AZ met 2-0 en wint de eerste prijs in de clubhistorie. © ANP
2018: Feyenoord is in De Kuip te sterk voor AZ (3-0). © ANP
2019: Ajax rekent eenvoudig af met Willem II (0-4). © Pro Shots

De bekerfinale wordt zondag live uitgezonden op NU.nl, in de NUsport-app en op SBS6. De uitzending begint om 17.00 uur, de aftrap in De Kuip is om 18.00 uur.