Feyenoord heeft woensdag dankzij een ruime zege op Excelsior de achtste finales bereikt in het KNVB-bekertoernooi. De bekerhouder won de stadsderby met 4-0.

Halverwege was het ondanks een groot aantal kansen voor de thuisclub nog 0-0 in De Kuip. Kort na rust brak Eljero Elia de ban, waarna Eric Botteghin het duel in de vijftigste minuut besliste. Via goals van Jens Toornstra en Marko Vejinovic liep Feyenoord nog verder uit.

Door de zege gaat de ploeg van Giovanni van Bronckhorst donderdag de koker in voor de loting voor de achtste finales, die op 13, 14 en 15 december gespeeld worden.

In de Eredivisie wacht zondag al de volgende wedstrijd voor Feyenoord, dat het thuis opneemt tegen sc Heerenveen. Excelsior speelt zaterdag uit tegen Ajax.

Video: Samenvatting Feyenoord-Excelsior

Samenvatting Feyenoord-Excelsior (4-0)
Samenvatting Feyenoord-Excelsior (4-0)

Rust

Vanwege de drukke weken van Feyenoord koos Van Bronckhorst ervoor om een aantal vaste krachten rust te geven tegen Excelsior. Tonny Vilhena, Dirk Kuijt, Terence Kongolo en Nicolai Jörgensen keken toe.

Met onder meer Renato Tapia, Michiel Kramer en Lucas Woudenberg begon Feyenoord niet slecht, maar het lukte maar niet om het overwicht uit te drukken in goals.

Na zes minuten was Bilal Basacikoglu al dicht bij de 1-0 na een lange pass van Karim El Ahmadi. Doelman Filip Kurto tikte de lob van de buitenspeler net over. De Poolse keeper redde niet veel later ook knap op een kopbal van Basacikoglu, maar de grootste kans van de eerste helft was voor Tapia.

De Peruviaan kon van dichtbij vrij inkoppen na een vrije trap vanaf de rechterkant, maar opnieuw voorkwam Kurto een verdiende goal voor de thuisploeg.

Vertrouwen

Ondanks het uitblijven van een voorsprong wisselde Van Bronckhorst halverwege niet en dat vertrouwen werd al snel uitbetaald. De herstelde Elia, die na ruim twee maanden weer in de basis stond, tikte in de 48e minuut binnen nadat Rick Karsdorp de bal koppend had teruggelegd. Twee minuten later was het duel beslist. Botteghin kopte raak uit een corner (2-0).

Gezien het overwicht was het wachten op meer goals en een kwartier voor tijd maakte Jens Toornstra het allemaal nog mooier. Opnieuw kwam de assist van Karsdorp, die met een lage pass de verdediging van Excelsior verraste. Toornstra was alert en schoof op randje buitenspel de 3-0 binnen.

Invaller Vejinovic, die dit seizoen nog geen minuut speelde in de Eredivisie, deelde ook in de feestvreugde. Met een geplaatst schot zette hij de 4-0 eindstand op het scorebord. De score had nog hoger kunnen uitvallen, maar Kramer raakte in de slotfase de paal.

Bekijk het programma en de uitslagen in de KNVB-beker