​Sparta heeft dinsdag voor een stunt gezorgd door PSV uit te schakelen in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. De Rotterdammers wonnen op Het Kasteel met 3-1.

Bij rust stond het sterk spelende Sparta al verdiend met 1-0 voor door een doelpunt van Bart Vriends. In de tweede helft leek PSV orde op zaken te gaan stellen, zeker na de 1-1 van Bart Ramselaar.

Verder kwam het teleurstellende PSV echter niet. Door goals van Zakaria El Azzouzi en Loris Brogno pakte Sparta de zege, waardoor zij donderdag de koker in gaan voor de loting voor de achtste finales, die op 13, 14 en 15 december gespeeld worden.

Voor PSV is het bekertoernooi opnieuw al snel ten einde. Vorig jaar verloor de ploeg van trainer Phillip Cocu in de kwartfinale van FC Utrecht. De laatste eindzege was in 2012.

Samenvatting: Sparta-PSV (3-1)

Samenvatting: Sparta-PSV (3-1)
Samenvatting: Sparta-PSV (3-1)

Corner

In de jacht op een stunt begon Sparta niet eens in de sterkste opstelling tegen PSV. Aanvoerder Michel Breuer kreeg rust, terwijl trainer Alex Pastoor door een schorsing niet kon beschikken over aanvaller Thomas Verhaar.

Daar was zeker in de beginfase echter weinig van te merken. Sparta startte fel op Het Kasteel en kreeg via El Azzouzi al snel een aardige schietkans. Nog binnen het kwartier kon PSV-doelman Remko Pasveer ternauwernood een inzet van Brogno tot corner tikken, maar uit die hoekschop was het wel raak. De bal kwam voor de voeten van Vriends en die haalde hard uit: 1-0.

De voorsprong was zeker niet onverdiend en hoewel Sparta na de goal gas terugnam, speelde PSV te zwak om de buurt te komen van de gelijkmaker. Alleen een afstandsschot van Davy Pröpper verraste doelman Roy Kortsmit, maar de lat redde de thuisclub.

Extra tegenvaller voor PSV in de eerste helft was het uitvallen van Luciano Narsingh met een hamstringblessure. Anderzijds mochten de Eindhovenaren niet klagen dat Ivan Calero Ruiz op slag van rust in kansrijke positie recht op Pasveer schoot.

Wakker

De meegereisde PSV-supporters zongen aan het begin van de tweede helft dat PSV wakker moest worden en die boodschap leek aan te komen. De uitploeg nam het initiatief en dat betaalde zich uit. Na 51 minuten schoot Ramselaar, die zaterdag in de Eredivisiewedstrijd tegen Sparta ook al scoorde, hard raak: 1-1.

PSV had de wedstrijd niet veel later helemaal om kunnen gooien, maar Gaston Pereiro, die Narsingh had vervangen, was minder scherp dan Ramselaar. Vanaf de rechterkant liftte hij de bal over.

De 2-1 leek echter wel een kwestie van tijd, ware het niet dat die vrijwel uit het niets aan de andere kant viel. Een ongevaarlijk afstandsschot van Stijn Spierings werd gekraakt, maar daarmee was het gevaar niet weg. Geen enkele PSV-verdediger lette namelijk op en dat deed El Azzouzi wel. Ongehinderd tikte hij binnen.

Stiftje

Het werd allemaal nog erger voor PSV, want na een fraaie combinatie met Spierings stond Brogno oog in oog Pasveer en de Belg klopte de keeper met een stiftje (3-1).

Daarmee was de wedstrijd zo goed als beslist. In de hoop op de ommekeer bracht Cocu met de jonge Sam Lammers een extra spits, maar ook dat kon Sparta niet verontrusten. Sterker, het werd nog bijna 4-1. El Azzouzi zocht van grote afstand de kruising, waarna Pasveer stijlvol redding bracht.

In de absolute slotfase drong PSV nog wel iets aan, maar de negenvoudig bekerwinnaar slaagde er niet eens in de score draaglijker te maken.

Bekijk de uitslagen en het programma in de tweede ronde van de KNVB-beker