Hoewel Ajax woensdag met een sterk gewijzigde basisopstelling aantreedt tegen Willem II, wordt het bekertoernooi als een serieuze prijs beschouwd door coach Peter Bosz.

Aanvoerder Davy Klaassen, Joël Veltman, Mitchell Dijks, Nemanja Gudelj en Bertrand Traoré ontbreken woensdag in de Arena. Daardoor is er in de selectie plaats voor jongelingen Abdelhak Nouri, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt.

Middenvelders Nouri en De Jong debuteren in de wedstrijdselectie van de achttienvoudig bekerwinnaar. De 17-jarige verdediger De Ligt mocht wel al eens bij het eerste elftal aansluiten voor een officieel duel, maar wacht eveneens nog op zijn eerste speelminuten.

Na een matige seizoenstart wonnen de Amsterdammers de laatste vier wedstrijden in de aanloop naar het bekerduel met Willem II. "De resultaten zijn goed, maar er zijn nog genoeg dingen die beter kunnen", constateert Bosz echter op de clubsite van Ajax.

"Dat pleit er aan de ene kant voor om wederom met dezelfde elf namen te starten, zodat we op die manier verder kunnen werken aan de vastigheden in het team. Aan de andere willen we de spelers met dit drukke programma niet overbelasten. De wetenschap dat we een brede en sterke selectie hebben helpt daarbij."

Serieuze prijs

Het bekertoernooi, dat in 2010 voor het laatst werd gewonnen door Ajax, staat niettemin hoog aangeschreven bij Bosz. "De beker is een serieuze prijs, dus die wil ik graag winnen. We zitten echter pas in de eerste ronde, dus over het winnen van de beker wil ik op dit moment niet te veel praten. Maar laat duidelijk zijn dat iedereen bij Ajax de beker graag wil winnen."

Ook de meest recente ontmoeting met de Tilburgers, vorige maand in de competitie (2-1 verlies), zorgt voor extra motivatie bij de Ajacieden. "Daar moeten we van leren. Willem II is een ploeg die graag wil voetballen. Ze zakken niet alleen maar terug, ze durven vooruit te voetballen. Dat zag je ook in de vorige wedstrijd."

Het bekerduel tussen Ajax en Willem II begint woensdag om 20.45 uur. Arbiter Pol van Boekel krijgt daarin assistentie van videoscheidsrechter Danny Makkelie, een wereldwijde primeur. "Het komt de eerlijkheid van het spel ten goede", aldus Bosz.

Bekijk de uitslagen en het programma in de KNVB-beker