Feyenoord heeft zondag ten koste van FC Utrecht de KNVB-beker gewonnen. De Rotterdammers wonnen de finale in De Kuip met 2-1. 

Halverwege stond Feyenoord al met 1-0 voor door een goal van Michiel Kramer. Ramon Leeuwin maakte in de tweede helft gelijk, waarna Eljero Elia via de paal en de rug van FC Utrecht-doelman Filip Bednarek voor de bevrijdende 2-1 zorgde. 

Het is de twaalfde keer dat Feyenoord de beker wint. De vorige keer was in 2008. Door de winst is de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst zeker van een plek in de groepsfase van de Europa League. 

FC Utrecht, dat vijfde staat in de Eredivisie, kan zich via de competitie nog plaatsen voor de voorronde van de Europa League.

Video: Samenvatting Feyenoord-FC Utrecht

Zenuwen

In een sfeervolle Kuip begon Feyenoord zondag sterker aan de finale, al kreeg het daarbij ook de nodige hulp van FC Utrecht. Rechtsback Mark van der Maarel leek zijn zenuwen niet onder controle te hebben en dat leidde al vroeg in de wedstrijd tot een levensgrote kans voor Kramer. 

Er stonden twaalf minuten op de klok toen Van der Maarel te kort terugspeelde op zijn doelman Bednarek. Kramer onderschepte de bal, maar in plaats van te scoren tikte hij van dichtbij naast. 

De defensie van FC Utrecht zag er voor rust vaker niet goed uit. Nog binnen het kwartier werd Dirk Kuijt bijvoorbeeld helemaal vrijgelaten bij een voorzet vanaf rechts. De captain wilde de bal in de verre hoek schieten, maar zag zijn inzet geblokt worden door een Utrechts been. 

Nadat Kramer ook nog een kopkansje onbenut liet leek de eerste helft ondanks een Rotterdams overwicht te eindigen met een 0-0 stand. Kort voor rust was de 27-jarige spits echter alsnog trefzeker. Kramer klopte Bednarek met een kopbal in de verre hoek na een goede voorzet van Kuijt: 1-0.

Video: De openingstreffer van Kramer

Paal

De voorsprong voor Feyenoord zorgde ervoor dat FC Utrecht meteen na rust meer aanvallend moest en durfde te spelen. Dat leverde ook al snel de 1-1 op via Leeuwin, die een afvallende bal voor zijn voeten kreeg na een vrije trap. Met een hard en laag schot liet hij Kenneth Vermeer kansloos. 

Feyenoord was terug bij af. De ploeg van trainer Van Bronckhorst kreeg weer het overwicht, maar grote kansen bleven lange tijd uit. Aan de andere kant schoot FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen hard over.  

Een kwartier voor tijd was daar dan toch de verlossende goal voor Feyenoord. Eerst ontsnapte Utrecht nadat Bednarek er niet even goed uitzag bij een vrije trap, maar enkele minuten later was het dankzij Elia wel raak.

De buitenspeler kapte Van der Maarel uit en knalde de bal hard op de paal. Via de rug van Bednarek ging de bal alsnog in het doel, waardoor het officieel een eigen goal was van de Poolse keeper.

Video: De winnende treffer van de bekerfinale

Boymans

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag reageerde meteen door met invaller Ruud Boymans een derde spits in te brengen. Er kwam ook nog een Utrechts slotoffensief met vooral een goede mogelijkheid voor Nacer Barazite. 

De poging van de Utrechtse aanvaller vanaf een meter of achttien ging echter net naast, waardoor Feyenoord voor het eerst sinds 2008 een prijs pakte.

De huldiging van Feyenoord wordt maandag vanaf 11.30 uur uitgezonden op NU.nl. Ben jij dan in Rotterdam en wil je de sfeer op straat vastleggen? Download dan nu de NUlive-app (Android of iOS) en gebruik hem maandag rond de huldiging. Dan komen jouw beelden terug in de livestream op NU.nl.