Feyenoord mag door de thuiszege donderdagavond op AZ (3-1) eind april in de bekerfinale tegen FC Utrecht spelen voor de eerste prijs in acht jaar. Verdediger Sven van Beek weet hoe erg zijn club verlangt naar een trofee.

"Rotterdam en Feyenoord snakken naar een prijs, het is al een tijdje geleden", aldus de 21-jarige Van Beek na de gewonnen halve finale in De Kuip.

"Dat is ook alleen maar logisch, want dit is een grote club, de grootste club van Nederland in mijn ogen. Iedereen wil graag die prijs winnen en het is aan ons om dat te bereiken op 24 april."

Van Beek speelt al sinds zijn elfde voor Feyenoord en zou het daarom extra speciaal vinden om de Rotterdammers de eerste trofee te schenken sinds de bekerzege van 2008.

"Ik zit al vanaf de jeugd bij deze club en heb bijna nog nooit een echte prijs meegemaakt. Het is mooi dat Feyenoord weer eens in de finale staat en het zou helemaal geweldig zijn als we de beker ook nog winnen."

Video: Kramer maakt de 2-1 voor Feyenoord:

Kramer zet Feyenoord op 2-1
Kramer zet Feyenoord op 2-1

Advocaat

De zege op AZ, door goals van Michiel Kramer en Dirk Kuijt in het laatste kwartier, was de tweede op rij, terwijl de ploeg van Giovanni van Bronckhorst daarvoor negen duels op rij geen zege wist te boeken in de Eredivisie.

Dat betekent dat Feyenoord nog niet heeft verloren sinds Dick Advocaat halverwege februari werd aangesteld als adviseur van de technische staf. Van Beek wil evenwel niet van een 'Advocaat-effect' spreken.

"Het is een toegevoegde waarde dat zo iemand ons helpt, maar ik kan moeilijk inschatten wat zijn invloed is. Ik denk wel dat we nu heel compact staan. In het verleden gebeurde het regelmatig dat de ruimtes te groot werden en dat dat ons nekte. Dat gaat nu steeds beter."

Startblokken

In de eerste helft tegen AZ gaf Feyenoord inderdaad amper een kans weg, maar na rust kregen de Rotterdammers het mede door een heel snelle treffer van Markus Henriksen een stuk lastiger.

"We kwamen niet goed uit de startblokken in de tweede helft en dat is niet de eerste keer dit seizoen", analyseert Van Beek. "In de rust zeiden we nog tegen elkaar dat deze wedstrijd voor ons was, maar als je dan ziet hoe wij op het veld komen… Ik weet niet wat dat is."

"In de eerste helft begonnen we juist hartstikke goed en toen hadden we het misschien al af moeten maken door na de 1-0 ook de 2-0 te maken. Dat gebeurde niet, maar na rust hebben we als team geknokt en de overwinning uit het vuur gesleept."

Janssen

Van Beek nam zelf revanche voor het uitduel met AZ in de competitie van anderhalve maand geleden (4-2 nederlaag), toen spits Vincent Janssen drie keer scoorde en Van Beek zeer ongelukkig speelde en na een uur gewisseld werd.

"Ik ken Janssen al lang uit de Feyenoord-jeugd. Hij heeft mij in die uitwedstrijd een zware dag bezorgd en ik wilde hem daarom deze keer 'opeten'. Zo heb ik ook naar dit bekerduel toegeleefd en het was ook wel te zien dat ik gretig was."

De topscorer van de Alkmaarders stookte afgelopen zondag het vuurtje een klein beetje op door na de competitienederlaag bij Ajax (4-1) te stellen dat de Amsterdammers "voetballend veel beter zijn dan Feyenoord".

"Natuurlijk ergerden wij ons daaraan", geeft Van Beek toe. "Dat soort uitspraken moet je niet doen. Maar ik heb geen invloed op wat hij zegt in de media. Het was mijn taak om Janssen helemaal uit te schakelen en ik denk dat ik dat aardig heb gedaan."