Markus Henriksen en Ron Vlaar vinden dat AZ donderdagavond in de tweede helft van het duel met Feyenoord in de halve finale van de beker (3-1 verlies) een goede kans hebben laten liggen om de eindstrijd te bereiken.

"We zaten er erg dichtbij en dat maakt deze nederlaag extra zuur en teleurstellend", aldus Vlaar. "We hebben in de tweede helft verzuimd om de tweede goal te maken."

AZ kwam al na een kwartier op achterstand in De Kuip via een eigen goal van Markus Henriksen. Diezelfde Noor maakte al na twintig seconden in de tweede helft de gelijkmaker, waarna de bezoekers kansen kregen op meer. In het laatste kwartier bezorgden Michiel Kramer en Dirk Kuijt Feyenoord echter de zege.

"De eerste helft was niet goed genoeg van onze kant", zegt Henriksen. "We lieten Feyenoord te veel aan de bal waardoor ze te veel kansen konden creëren. Bovendien kregen ze ook veel vrije trappen en corners en we weten dat ze daar sterk in zijn."

"We hadden vervolgens een goed gesprek in de rust en in de tweede helft kwam het echte AZ het veld op. We startten geweldig door die snelle goal en vervolgens zag je dat Feyenoord heel nerveus was."

"Wij kregen een paar heel goede mogelijkheden waarmee we de wedstrijd hadden kunnen killen maar dat deden we niet en dat gaf hen weer vertrouwen."

Video: Samenvatting Feyenoord-AZ

Henriksen maakt eigen goal
Henriksen maakt eigen goal

Geen diepte

Oud-Feyenoorder Vlaar sluit zich aan bij de analyse van zijn teamgenoot. "In de eerste helft kwamen we nog goed weg met een 1-0 achterstand. We hadden geen diepte in ons spel en Feyenoord was heel agressief,  daardoor kwamen we er niet uit."

"We wilden in de tweede helft meer opportunistisch spelen, met vaker de lange bal. Zo'n snelle goal helpt dan natuurlijk heel erg. Daarna kregen we nog een paar goede kansen, maar het viel de kant van Feyenoord op."

De 78e minuut bleek uiteindelijk beslissend. Aan de ene kant kreeg Henriksen een goede mogelijkheid op de 1-2 maar hij wist doelman Kenneth Vermeer niet te omspelen, waarna Kramer uit de daaropvolgende uitbraak wel scoorde.

"Ik dacht in die fase van het duel echt dat wij deze wedstrijd gingen winnen, maar het mocht niet zo zijn", stelt Henriksen. "Zo werd het een heel teleurstellende avond."

Competitie

AZ kan zich nu volledig op de competitie richten. De ploeg van trainer John van den Brom staat met nog negen duels te gaan vierde in de Eredivisie, met evenveel punten als nummer drie Feyenoord.

"We zullen het weer bij elkaar moeten rapen", aldus Vlaar. "We moeten de draad weer oppakken, dat is ook topsport."

AZ neemt het zondag vanaf 14.30 uur thuis op tegen Excelsior.