Feyenoord heeft donderdagavond voor de eerste keer sinds 2010 en voor de zestiende keer in totaal de bekerfinale bereikt. De Rotterdammers wonnen in De Kuip met 3-1 van AZ.

Michiel Kramer en Dirk Kuijt (strafschop) beslisten de halve finale in het laatste kwartier door de 2-1 en de 3-1 te maken.

AZ-aanvoerder Markus Henriksen was tot dan toe de meest besproken speler met een eigen goal na een kwartier en een treffer in het voor hem goede doel vlak na rust (1-1).

Feyenoord neemt het op 24 april in de bekerfinale in De Kuip op tegen FC Utrecht, dat woensdag in eigen huis al met 3-0 zegevierde tegen de amateurs van VVSB.

Video: Samenvatting Feyenoord-AZ

Samenvatting Feyenoord-AZ
Samenvatting Feyenoord-AZ

Overwicht

Feyenoord begon erg sterk in de uitverkochte en sfeervolle Kuip. Derrick Luckassen, bij AZ de vervanger van de geblesseerde rechtsback Mattias Johansson, kreeg binnen een minuut geel na een overtreding op Kuijt en uit de daaropvolgende vrije trap was het na een scrimmage bijna direct 1-0.

Dat hoge tempo kon het elftal van Giovanni van Bronckhorst niet volhouden, maar de thuisploeg bleef de betere ploeg in de eerste helft. AZ kwam amper tot een goede aanval in de eerste 45 minuten.

Het overwicht voor rust leverde Feyenoord maar één treffer op. Na een kwartier kopte Kramer een corner van Tonny Vilhena door en Henriksen werkte de bal in zijn eigen doel.

Het was al de derde keer dit bekertoernooi dat een tegenstander een doelpunt maakte voor de Rotterdammers, na PEC Zwolle-verdediger Dirk Marcellis in de tweede ronde en Ajacied Joël Veltman in de derde ronde.

Feyenoord kreeg genoeg kansen op nog een treffer, maar Kuijt (kwam niet goed uit bij een voorzet), Eljero Elia (volley geblokt door Luckassen) en Karim El Ahmadi (één op één gestopt door AZ-keeper Sergio Rochet) wisten niet te scoren.

Twintig seconden

Waar AZ in de eerste helft geen grote kans wist te creëren, daar had de ploeg van John van den Brom na rust maar twintig seconden nodig om te scoren.

Het was Henriksen die zijn eigen goal goedmaakte en met zijn vierde bekertreffer van het seizoen voor de 1-1 tekende. De Noor gaf het laatste tikje nadat Ridgeciano Haps was gestuit door Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer.

De gelijkmaker deed het vertrouwen van AZ zichtbaar goed. De bezoekers uit Noord-Holland zetten Feyenoord bij vlagen met aardig combinatievoetbal onder druk, al ging er bij beide ploegen meer fout dan goed in de eerste 25 minuten na rust.

​Paal

Pas met nog een kleine twintig minuten te gaan waren er weer wat kansen te noteren in De Kuip. Eerst wist Henriksen Vermeer niet te omspelen en even later schoot Dabney dos Santos op de paal na een voorzet van Alireza Jahanbakhsh.

Feyenoord had het lastig, maar twaalf minuten voor tijd kwam de ploeg toch op voorsprong. Jens Toornstra speelde Kramer aan en de spits schoot de bal via Rochet in het doel: 2-1.

Vijf minuten voor tijd maakte oud-Feyenoorder Ron Vlaar een ongelukkige overtreding op Terence Kongolo in het strafschopgebied. Kuijt benutte de toegekende penalty en schoot Feyenoord zo naar de eerste bekerfinale in zes jaar.