Uit forensisch onderzoek blijkt dat de Belgische militair Jürgen C. zich van het leven heeft beroofd met een vuurwapen, zo meldt het Belgisch federaal parket dinsdag. Het parket vermoedde zondag al dat de 46-jarige man zelf een einde aan zijn leven had gemaakt.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom de Belgische militair Jürgen C.

De dag van overlijden wordt geschat tussen één en vier weken geleden. Hier wordt nog verder onderzoek naar gedaan.

Het gebruikte pistool werd op het lichaam teruggevonden. Volgens bronnen van De Standaard gaat het om een pistool dat hij had ontvreemd uit een legerkazerne.

Het lichaam bevond zich in een dichtbegroeid en moeilijk bereikbaar deel van het Dilserbos, onderdeel van het Nationaal Park Hoge Kempen. Twee verschillende mountainbikers merkten zondagochtend een sterke geur van ontbinding uit het bos op, stelt het parket in een verklaring. Een van de fietsers ging het bos in en trof het levenloze lichaam van C. aan.

"Deze persoon is vervolgens verhoord door de politie, omdat hij na de plek te hebben gefilmd de beelden lijkt te hebben aangeboden aan een Duits mediabedrijf", aldus de verklaring. Hiervoor is "een apart strafdossier geopend". De andere fietser heeft de politie gewaarschuwd, schrijft het OM.

Die andere fietser was Johan Tollenaere, de burgemeester van Maaseik, een gemeente pal tegen de Nederlandse grens op zo'n 13 kilometer van het Dilserbos. Aan VRT Nieuws vertelde hij dat hij met vrienden aan het mountainbiken was in een afgelegen stuk bos, toen hij een lijkgeur herkende. "Ik dacht onmiddellijk dat het weleens Jürgen C. zou kunnen zijn." Hij gaf zijn informatie door aan de politie en fietste verder.

In de buurt van het lichaam van C. vond de politie later verschillende geladen vuurwapens, grote hoeveelheden munitie, een mes, een machete en een bijl, aldus het parket.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).

Waarom er ruim een maand naar C. werd gezocht:

  • C. liet bij zijn vertrek afscheidsbrieven achter waarin hij dreigementen aan "het Belgische regime" en virologen uitte.
  • De dreigementen, in combinatie met bepaalde persoonlijkheidskenmerken, maakten dat de autoriteiten de dreiging van de eveneens gewapende C. ernstig vonden.
  • Onder meer legerkazernes en moskeeën sloten de deuren. Viroloog Marc Van Ranst, die al eerder werd bedreigd door C., zat ondergedoken.

De boom waar het lichaam van C. werd aangetroffen.

De boom waar het lichaam van C. werd aangetroffen.
De boom waar het lichaam van C. werd aangetroffen.
Foto: ANP
Zo hield de wekenlange zoektocht naar Jürgen C. België in zijn greep
164
Zo hield de wekenlange zoektocht naar Jürgen C. België in zijn greep