De Belgische militair Jürgen C. is zaterdag op de opsporingslijst van de internationale politieorganisatie Interpol geplaatst. Hij staat genoteerd als verdacht van "het dreigen met een terroristische aanval op personen en een regering". Wat betekent zo'n vermelding op de lijst voor de zoektocht naar Conings?

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen in deze zaak

Door de betrokkenheid van Interpol kunnen landen over de hele wereld makkelijker samenwerken om verdachten zoals C. op te pakken. De International Criminal Police Organisation, zoals Interpol voluit heet, heeft namelijk een database die toegankelijk is voor politiekorpsen van aangesloten landen. Daarmee kunnen ze gegevens opvragen van voortvluchtigen en andere personen (over die anderen later meer).

Interpol is zelf trouwens geen politie of andere instantie die mensen mag aanhouden. De belangrijkste taak van Interpol is zorgen voor informatie-uitwisseling en internationale politiekorpsen vragen elkaar te helpen, bijvoorbeeld door iemand aan te houden. Die korpsen zijn daar niet toe verplicht.

Wat is er ook alweer aan de hand?

  • Conings wordt gezocht omdat hij mogelijk aanslagen wilde plegen op Belgische politici en virologen, zoals Marc Van Ranst. Dat bleek uit een afscheidsbrief van de militair, die sinds zes dagen spoorloos verdwenen is. Conings is zwaarbewapend: in een auto van hem werden onder meer raketwerpers gevonden. De Belgische regering is bang dat hij slachtoffers gaat maken.

Lang niet alle Interpol-publicaties zijn zichtbaar voor het grote publiek. De meeste publicaties zijn alleen zichtbaar voor politiekorpsen. In sommige gevallen is informatie toegankelijk voor iedereen, om het publiek te alarmeren voor dreigend gevaar.

Interpol werkt met diverse personenlijsten, met elk een andere kleur. Het systeem wordt namelijk niet alleen gebruikt voor voortvluchtigen. C. is aangemerkt met een rode kleurcode. Dat houdt in dat hij momenteel gezocht wordt en vervolgd gaat worden. Maar er zijn bijvoorbeeld ook lijsten met vermiste personen (met een gele kleurcode), terwijl zwart inhoudt dat er sprake is van een lichaam waarvan de identiteit niet vastgesteld kan worden.

Momenteel zijn zeker 21 Nederlanders aangemerkt met de rode kleurcode. Een van de bekendste is Tanja Nijmeijer, die naar Colombia vertrok om te vechten voor de rebellengroep FARC. Het kunnen er ook veel meer zijn dan 21, omdat we niet weten welke personen niet zichtbaar zijn voor het publiek.

Dit betekenen de overige kleurcodes:

  • Oranje: een direct gevaar voor de veiligheid van een land
  • Groen: een waarschuwing over criminele activiteiten en waar mogelijk gevaar op de loer ligt
  • Blauw: een oproep om meer informatie te delen over een persoon of gebied waarin diegene actief is
  • Paars: er wordt informatie gezocht over frauduleuze vergrijpen en andere criminele activiteiten

Als iemand in de opsporingsdatabase van Interpol staat, betekent het niet automatisch dat diegene strafbare feiten heeft gepleegd. Interpol plaatst alleen aangeleverde informatie van andere landen. Personen zijn echter onschuldig totdat zij door een rechtbank worden veroordeeld.

De Belgische legertop heeft in ieder geval al afstand genomen van C.. "Ongeacht zijn staat van dienst heeft hij met zijn gedrag en actie zijn eed van militair gebroken en de waarden van de organisatie volledig overboord gegooid", aldus generaal Marc Thys. "Ik zie met lede ogen aan dat ook militairen zich scharen achter steuncampagnes voor hem. Niets, maar dan ook niets kan zijn daden verantwoorden."

Klopjacht op Belgische militair: is hij een gevaar voor Nederland?
142
Klopjacht op Belgische militair: is hij een gevaar voor Nederland?