Het lichaam van de Belgische militair Jürgen C. is zondag na een wekenlange klopjacht gevonden in het Dilserbos bij Stein, net over de Belgische grens. Dat heeft het Belgische Parket zondagavond bevestigd.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen

De politie zocht de man eerder al in Nationaal Park Hoge Kempen en deed verschillende huiszoekingen. Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik nam zondag tijdens het mountainbiken een penetrante lijkgeur waar. Hij gaf de coördinaten door aan het onderzoeksteam.

Ook een jager, die het lichaam daadwerkelijk aantrof, heeft melding gedaan bij de politie. Bij het lichaam vond de jager een riotgun, een handvuurwapen, een bijl, een zakmes en munitie, zo vertelt hij aan De Morgen.

Het parket vermoedt dat de 46-jarige militair zelf een einde aan zijn leven heeft gemaakt. De waarschijnlijke doodsoorzaak zou volgens de eerste onderzoeksresultaten zelfmoord door middel van een vuurwapen zijn. Een autopsie moet uitwijzen wanneer dat gebeurde en onder welke omstandigheden. Het federaal parket verwacht maandagmiddag meer informatie te kunnen geven.

Waarom er ruim een maand naar C. werd gezocht:

  • C. liet bij zijn vertrek afscheidsbrieven achter waarin hij dreigementen aan "het Belgische regime" en virologen uitte.
  • De dreigementen, in combinatie met bepaalde persoonlijkheidskenmerken, maakten dat de autoriteiten de dreiging van de eveneens gewapende C. ernstig vonden.
  • Onder meer legerkazernes en moskeeën sloten de deuren. Viroloog Marc Van Ranst, die al eerder werd bedreigd door C., zat ondergedoken

Lichaam niet gevonden in zone eerste zoektocht

Het lichaam van C. is niet aangetroffen in de zone waar in de eerste week na de verdwijning massaal werd gezocht. Dat bevestigde de Belgisch-Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters in De Morgen. Het zou volgens Belgische media wel gaan om dezelfde buurt waar zijn rugzak eerder is gevonden.

Enkele fietsers werden volgens Lantmeesters opgeschrikt door een geur. Het is niet duidelijk of de gouverneur daarmee Tollenaere bedoelt.

De fietsers haalden de politie erbij, die stoffelijke resten aantrof. Voor de gouverneur gaat het om een "triest verhaal", waarbij zijn gedachten uitgaan naar de nabestaanden.

Geen directe dreiging meer

Een woordvoerder van het Belgische Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) laat in gesprek met Het Laatste Nieuws weten op basis van de beschikbare informatie geen directe dreiging meer te zien nu het lichaam van C. gevonden is. Voor de voortvluchtige gewapende militair had het OCAD het dreigingsniveau de afgelopen weken op 4 gezet, het hoogste niveau.

Het verhogen van het zogenaamde "punctuele" dreigingsniveau - voor specifieke evenementen of personen - was nodig omdat er aanwijzingen waren voor concrete plannen. Zo zou C. een aanslag hebben willen plegen op viroloog Marc Van Ranst of een moskee.

Waarom noemen we Jürgen C. niet meer bij zijn volledige naam?

  • Toen Jürgen C. voortvluchtig was, beschouwden de autoriteiten hem als gevaarlijk voor de maatschappij.
  • Het werd voor de opsporing van groot belang geacht om het publiek van zoveel mogelijk informatie over C. te voorzien.
  • Nu C. gevonden is, is die noodzaak verdwenen. Daarom schrijven we zijn naam niet meer voluit, net als bij de meeste verdachten van misdrijven.

Denk jij aan zelfdoding? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel 113 (lokaal tarief) of 0800-0113 (gratis).