
NU+ In de zomer energie besparen? Dat doe je met de doucheknop
Een gemiddeld huishouden gebruikt op jaarbasis ongeveer 300 kubieke meter gas voor warm water. Bij de huidige energieprijzen is dat zo'n 400 tot 450 euro.
"Dat is dus een aanzienlijk deel van je energierekening", zegt Puk van Meegeren van voorlichtingsorganisatie MilieuCentraal.
Maar er zijn heel grote verschillen tussen huishoudens onderling, voegt de energie-expert toe.
'Onbewuste douchers' gebruiken drie keer zo veel gas
In huizen waar zuinig wordt gedoucht gaat er zo'n 150 kuub gas aan op, terwijl huishoudens die nergens op letten volgens Van Meegeren drie keer zo veel gebruiken. Juist die huishoudens hebben volgens de energie-expert dan ook de kans om veel geld te besparen, tot honderden euro's.
Sterker nog, in de zomermaanden is de douche- en badkraan de belangrijkste bespaarknop in je huis. Dan gaat vrijwel al het gas naar de boiler, ook aanzienlijk meer dan het gasgebruik in de Nederlandse keukens.
Op jaarbasis is het aandeel aanzienlijk kleiner: ongeveer een kwart. Veruit het grootste deel gaat naar het verwarmen van huizen, maar die verwarmingen staan vanaf mei overal wel uit.
Niet te lang, niet te hard en niet te vaak douchen
Wat kun je dan doen om te besparen in de badkamer? MilieuCentraal raadt altijd aan om te beginnen bij de makkelijkste stappen. Douch ten eerste niet langer dan vijf minuten, raadt Van Meegeren aan. Dat scheelt 20 procent op het gemiddelde.
Wil je nog eens 20 procent besparen, kies dan voor een waterbesparende douchekop (of zet de kraan gewoon wat minder hard open). Want hoe méér water je gebruikt in die vijf minuten, hoe meer gas daarvoor nodig is.
En je kunt je afvragen of het wel nodig is om elke dag te douchen, zegt Van Meegeren. Je tussendoor eens wassen aan de wastafel is bijvoorbeeld veel zuiniger. Het aantal keren dat je per week doucht maakt dus ook veel uit in het totale gasgebruik.
Koud douchen scheelt het meest (en is ideaal in de zomer)
Maar dan hebben we de belangrijkste bespaaroptie nog achterwege gelaten: de temperatuur. Douchen kost zoveel gas omdat het water opgewarmd moet worden. Hoe lager de temperatuur waarop je doucht, hoe minder gas je gebruikt. Sterker nog, wie koud doucht gebruikt daarvoor géén gas.
"Daar kun je absoluut aan denken", zegt Van Meegeren. "Maar voor je dat zou overwegen, zien wij ook genoeg maatregelen om veel energie te besparen in de badkamer."
Wie koud douchen toch aandurft: de zomer is wel een ideaal seizoen om ermee te beginnen. Ook het koude kraanwater is dan een paar graden warmer, warmte die je cadeau krijgt van de zomerzon. Als je eraan went en het vervolgens ook in de winter volhoudt, zou je aan het einde van het jaar een flink verschil moeten zien op je energierekening.
Ga gratis verder
Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen
NUjij: Uitgelichte reacties