
Extreem heet en droog in Spanje, maar ook sneeuw en hagel: dat zit zo
Dat er in het noorden van Spanje sneeuw valt, is heel normaal. De sneeuw bedekte vrijdag het noordelijke La Raya, dat bekendstaat om het berglandschap. De bergen zijn zo hoog dat dorpen en steden er vaak met koudere lucht te maken hebben dan de rest van het land.
"Voor het gevoel zal er een heel groot verschil zitten tussen die hitte en sneeuw in Spanje. Maar die sneeuw is heel normaal voor het noorden van Spanje", legt Weerplaza-meteoroloog Rico Schröder uit.
"In die gebieden liggen steden en dorpen soms op wel 1.500 meter hoogte. Daar heb je vaker koude lucht, die al snel voor sneeuw kan zorgen. Als wij in Nederland bergen hadden gehad, hadden we daar de afgelopen tijd ook sneeuw gehad."

Laag sneeuw bedekt noorden van Spanje na extreme hitte
Het was in het noorden van Spanje bij lange na niet zo heet als in het zuiden, maar wel heter dan normaal. "In heel Spanje was de temperatuur gemiddeld 3 graden hoger dan normaal", zegt Schröder.
"Het zuiden van Spanje kreeg te maken met hete lucht vanuit de Sahara. Die kon ook nergens heen. Daarom was het er zo lang zo warm. Gisteren was de eerste dag in ruim twee weken dat het in Cordoba niet warmer werd dan 30 graden. Dat is ongekend voor deze tijd van het jaar, ook voor die regio."
Als de luchtstroming richting het noorden had gestaan, hadden we in Nederland ook warmer en droger weer gehad. In plaats daarvan hadden we hier de afgelopen tijd te maken met stevige buien. Net als in Spanje viel er ook af en toe ook hagel.

De hagel in het hete en droge zuiden van Spanje heeft ook een eenvoudige verklaring. "Hagelstenen ontstaan in wolken hoog in de lucht, waar het kouder is. Op gegeven moment worden ze te zwaar en vallen ze naar beneden. Die hagelstenen zijn niet gesmolten voor ze de grond raken, ook als het op de grond heel warm is", zegt Schröder.
Wel zijn de omstandigheden in Spanje opnieuw een teken dat het weer door klimaatverandering steeds extremer wordt. Lezers vroegen zich af waarom "het klimaat in Spanje ineens omslaat". Maar het klimaat slaat niet om, het weer slaat om.
"Het lijkt misschien alsof het klimaat opeens ontregeld is, maar dat is niet zo. Klimaat kan niet opeens omslaan. Het weer wel, en daar heeft klimaatverandering invloed op", legt Schröder uit.
"We hebben in Nederland te maken met een zeer natte lente. Dan krijgen we ook reacties van mensen die klimaatverandering in twijfel trekken. Maar het is nooit elk jaar hetzelfde, klimaat gaat om de lange termijn. Weer is hoe het van dag tot dag erbij hangt."
Het verschil tussen weer en klimaat
- Weer: de omstandigheden in de atmosfeer en de gevolgen daarvan op de grond van dag tot dag. Op de korte termijn dus.
- Klimaat: algemene weersomstandigheden over een langere periode (vaak tenminste dertig jaar). Klimatologen houden zich bezig met de veranderingen en trends op de lange termijn.
- Het klimaat heeft effect op het weer, maar het weer niet op het klimaat.
NUjij: Uitgelichte reacties