
2022 was extreem droog in Nederland, dat al 2,3 graden is opgewarmd
Vorig jaar begon juist zeer nat met een recordhoeveelheid neerslag in februari. Daarna sloeg het weer in het vroege voorjaar om. Al in maart viel opvallend weinig regen en scheen de zon volop, en dat beeld hield lang aan. In de zomer viel zelfs 40 procent minder regen dan normaal, blijkt uit de analyse van het KNMI.
Die zomerse droogten worden nog door iets anders versterkt: de toename van verdamping. Die hangt direct samen met de stijgende temperaturen. Als de regen een tijd uitblijft, droogt de bodem hierdoor sneller uit. Ook het zonoverschot heeft volgens het KNMI de verdamping flink vergroot.
Daarnaast kijkt het KNMI-rapport naar de temperatuurtrends buiten de Nederlandse landsgrenzen. Zo valt te lezen dat het noordelijk halfrond sneller opwarmt dan het zuidelijk. In 2020 bereikte het noordelijk halfrond de grens van 1,5 graden al. Als de opwarming in hetzelfde tempo doorzet, zal dit wereldgemiddeld rond het jaar 2033 gebeuren.
Mondiaal wordt dat gezien als een uiterste grens om de grootste schade van klimaatverandering te voorkomen. De opwarming onder 1,5 graden houden is dan ook de hoogste ambitie van het in 2015 gesloten klimaatakkoord van Parijs.
Opwarming Nederland loopt nog verder vooruit
Nederland loopt nog verder op het wereldgemiddelde vooruit. Ons land was volgens het KNMI al rond de eeuwwisseling 1,5 graden opgewarmd. Inmiddels is het hier zelfs 2,3 graden warmer dan aan het begin van de vorige eeuw. Dat betekent dat de opwarming in Nederland ongeveer twee keer zo snel gaat als het wereldgemiddelde.
Een van de gevolgen is een stijgende zeespiegel. Het tempo waarmee het waterpeil stijgt, is in de laatste tien jaar verdubbeld tot 4,4 centimeter per decennium. Ook extreem weer komt steeds vaker voor, schrijft het KNMI in het rapport.
Verbetering: in een eerdere versie schreven we dat 2022 in Nederland het droogste jaar ooit gemeten was. Dat is incorrect: officieel is dat nog steeds 1976. Het is wel een definitiekwestie. Zo was voor de meeste meetstations in Nederland 2018 droger dan 1976. Het gemiddelde neerslagtekort van 2022 overtrof wel de droogte van 2018, maar niet die van 1976.
NUjij: Uitgelichte reacties