
Ozonlaag herstelt volgens plan, wat helpt tegen de opwarming van de aarde
Deskundigen trokken de conclusie maandag tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van de American Meteorological Society, een van de belangrijkste wetenschappelijke organisaties in de Verenigde Staten.
In 1987 werd in het Montrealprotocol afgesproken om de uitstoot van ozonafbrekende gassen te verminderen. Dat heeft ertoe geleid dat het ozongat deze eeuw niet groter is geworden.
De ozonlaag beschermt mensen tegen de schadelijke uv-straling van de zon. Schadelijke stoffen, zoals gassen uit airco's en koelkasten, veroorzaken afbraak van ozon, waardoor een gat in de ozonlaag ontstaat.
In 2016 is een amendement toegevoegd aan het Montrealprotocol dat het gebruik van fluorkoolwaterstoffen geleidelijk moet stopzetten. Dit zijn krachtige broeikasgassen. Volgens het panel kan het stoppen met het gebruik hiervan ook helpen de opwarming van de aarde te beperken.
Gat boven Antarctica blijft langer
Naar verwachting is het laatste ozongat - boven Antarctica - rond 2066 hersteld. In 2021 en 2019 waren er wat verschillen te zien bij de grootte van dit gat, die voornamelijk werden veroorzaakt door omstandigheden in de atmosfeer. Tussen 2040 en 2045 is de ozonlaag voor de rest van de wereld waarschijnlijk terug op de waarden van 1980 als het huidige beleid hetzelfde blijft, stelt het panel.
Het Montrealprotocol wordt vaak gezien als een van de succesvolste wereldwijde milieuovereenkomsten. Volgens Petteri Taalas, chef van de Wereld Meteorologische Organisatie kunnen we ervan leren als het gaat om klimaatactie. "Het laat ons zien wat we moeten doen om - met spoed - af te stappen van fossiele brandstoffen, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zo klimaatverandering tegen te gaan."
NUjij: Uitgelichte reacties