
EU roept andere rijke landen op meer klimaathulp te bieden: 'Wij doen al genoeg'
Vanuit de EU stroomt jaarlijks meer dan 23 miljard euro aan klimaathulp naar arme landen. "Team Europa levert zijn eerlijke deel van de beloofde 100 miljard dollar", benadrukt Von der Leyen. "Ondanks de coronapandemie en ondanks de Russische oorlog, dus het is te doen. We roepen anderen op om ook mee te doen."
Von der Leyen noemde geen landen, maar uit een analyse van Carbon Brief bleek deze week dat vooral de Verenigde Staten achterlopen als het gaat om klimaathulp. Gezien de historische uitstoot van het land zou de VS vijf keer zo veel geld moeten steken in klimaatfinanciering als het nu doet. Ook groeit de druk op andere kapitaalkrachtige landen, zoals China en Saoedi-Arabië, om bij te dragen aan klimaatfinanciering.
De financiering van klimaathulp is een van de belangrijkste onderwerpen van de klimaattop. Rijke landen voldoen al jaren niet aan hun belofte om minstens 100 miljard dollar (ruim 100 miljard euro) per jaar aan armere landen te geven, zodat die hun uitstoot kunnen verlagen en zich kunnen aanpassen aan de klimaatverandering.
Volg de klimaattop
Klimaatschade op de agenda
Ontwikkelingslanden willen dat rijkere landen ook compensatie betalen voor de schade die steeds vaker ontstaat door klimaatrampen. Op dat vlak deed Von der Leyen geen toezeggingen, maar ze zei wel dat de top "vooruitgang" moet boeken om klimaatschade te "voorkomen, beperken en aan te pakken". "Het is hoog tijd dat dit op de agenda komt."
Oostenrijk werd dinsdag het vijfde Europese land dat geld opzijlegt om klimaatschade te vergoeden. Het land maakt 50 miljoen euro beschikbaar in de komende vier jaar. Nederland heeft hier nog geen geld voor gereserveerd, maar schroeft andere vormen van klimaathulp in de komende jaren wel op tot 1,8 miljard euro.
NUjij: Uitgelichte reacties