Inwoners van laaggelegen wijken in Sydney moeten donderdag hun huizen verlaten vanwege dreigende overstromingen. In de stad is in de eerste 96 dagen van 2022 evenveel regen gevallen als in een gemiddeld jaar, melden Australische media.

De Australische deelstaat New South Wales, waar miljoenenstad Sydney deel van uitmaakt, werd de afgelopen weken meermaals getroffen door zware regenval. Sinds de jaarwisseling is er 1.214 millimeter regen gevallen in Sydney, de hoeveelheid die er in een gemiddeld jaar valt.

Meteorologen verwachten donderdag nog eens 60 tot 100 millimeter regenval in de stad. Aan de kust kan zelfs 140 millimeter vallen.

Straten zijn afgesloten en bewoners zijn opgeroepen niet de weg op te gaan tenzij dat strikt noodzakelijk is, meldt The Sydney Morning Herald. Er wordt veel overlast gemeld en hulpdiensten hebben al verschillende mensen moeten redden.

Water gutst door de straten

Op beelden op sociale media is te zien hoe het water door de straten stroomt en rivieren buiten hun oevers treden. Een overstroomde put bij de grootste olieraffinaderij van Australië heeft ervoor gezorgd dat er olie over een weg spoelt.

De komende dagen blijft het regenen in de regio. Autoriteiten waarschuwen in verschillende gebieden voor plotselinge overstromingen.

In februari moesten tienduizenden inwoners van voorsteden van Sydney hun huis al verlaten vanwege noodweer. Zeker twintig mensen kwamen toen om het leven.

De Australische premier Scott Morrison bestempelde de watersnood eerder dit jaar al als de ergste ooit. "Dit zijn overstromingen zoals we die in ons leven of zelfs daarvoor niet hebben gezien", aldus de premier.

Overstromingen zetten laaggelegen gebieden bij Sydney blank
41
Overstromingen zetten laaggelegen gebieden bij Sydney blank