Het is momenteel veel warmer dan normaal op Antarctica. Daar zijn de afgelopen week temperaturen gemeten die ruim 40 graden hoger zijn dan normaal voor deze tijd van het jaar.

Vrijdag werd in Vostok -17,7 graden gemeten op bijna 3.500 meter hoogte, een record. Aan de kust werden temperaturen van maar liefst 7 graden gemeten. De temperaturen zouden rond deze tijd van het jaar moeten zakken, omdat de zomer bijna ten einde is.

"Dagen zonder vrieskou doen zich soms voor, maar nog nooit na 22 februari", zegt Gaétan Heymes van de Franse meteorologische dienst Météo-France. Hij spreekt van "historisch milde" temperaturen, die tot 40 graden boven de seizoensgemiddelden liggen.

Een serie lagedrukgebieden rond het Antarctische continent zorgt ervoor dat warme lucht dicht bij het zuiden van het continent ver naar binnen kan stromen. Dat verklaart de warmte van de laatste tijd.

De straalstroom, die het gebied normaal omgeeft en de warmte buiten houdt en de kou binnen, moet zich nog sluiten. Dat lijkt de komende dagen nog niet helemaal perfect te verlopen. Over een week zou een vergelijkbaar fenomeen aan de westkant mogelijk zijn.