
Ook met nieuwe doelen blijft Nederlandse uitstoot hoger dan EU-gemiddelde
Volg onze berichtgeving over het klimaat
In het coalitieakkoord stelt het nieuwe kabinet niet één, maar twee klimaatdoelen voor 2030: officieel wil de coalitie de uitstoot in 2030 met 55 procent hebben verlaagd ten opzichte van 1990. Maar de partijen zeggen "het beleid te richten" op een verlaging van circa 60 procent, om er ook "zeker van te zijn" dat de doelen gehaald worden.
Het officiële doel (van 55 procent dus) is 6 procent meer dan de oude doelstelling uit het klimaatakkoord (49 procent) en gelijk aan het eveneens verhoogde klimaatdoel van de Europese Unie als geheel.
Met de nieuwe klimaatambitie "wil Nederland koploper in Europa zijn bij het tegengaan van de opwarming van de aarde", zo staat in het regeerakkoord. Die koppositie zal met de nieuwe klimaatplannen in 2030 nog niet bereikt zijn: bij beide doelen blijft de Nederlandse uitstoot per inwoner bovengemiddeld hoog.
Uitstoot nog altijd kwart hoger dan gemiddeld in EU
In 2020 stootte een gemiddelde Nederlander 9,4 ton broeikasgassen uit. Volgens het 55 procentklimaatdoel zou dat in 2030 5,4 ton per inwoner zijn. Als de Nederlandse uitstoot in de praktijk met 60 procent omlaaggaat, komt dat uit op 4,76 ton. Het EU-gemiddelde daalt in dezelfde periode van 6,6 naar 4,2 ton.
Daarmee wordt het verschil met het EU-gemiddelde wel kleiner. In 2020 lag de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen per inwoner 43 procent boven het EU-gemiddelde. In 2030 zal die met het officiële klimaatdoel nog 26 procent boven het EU-gemiddelde uitkomen.
Ook bij een reductie van 60 procent ligt de Nederlandse uitstoot in 2030 nog boven het EU-gemiddelde. Het verschil bedraagt dan 12 procent.

Aandeel fossiele energie bepaalt uitstoot
De cijfers zijn gecorrigeerd voor de verwachte bevolkingsgroei in Nederland en de EU, en ook voor het toe- en uittreden van lidstaten.
Als het Verenigd Koninkrijk nog onderdeel van de EU was geweest, dan zou het verschil bijvoorbeeld wat groter zijn: een gemiddelde Nederlander stoot nu jaarlijks bijna twee keer zo veel CO2 uit als een gemiddeld Brit.
De verschillen tussen Europese landen hangen af van het aandeel fossiele brandstoffen in de energievoorziening. Ook de mate van energieverspilling, de hoogte van de consumptie en de industriële productie verschillen per land en bepalen de hoogte van de uitstoot per inwoner.

NUjij: Uitgelichte reacties