Nederlandse banken steken miljarden in goederen die leiden tot ontbossing
Ook investeren Nederlandse financiële instellingen in bedrijven zoals een sojahandelaar die meermaals in verband is gebracht met ontbossing en mensenrechtenschendingen, stelt Milieudefensie. Campagneleider Wouter Kolk noemt de Nederlandse financiële sector "Europees kampioen financieren van ontbossing".
"Midden in een klimaat- en biodiversiteitscrisis zetten wij ons geld in om deze te verergeren en olie op het vuur te gooien", aldus Kolk. "Het is de omgekeerde wereld. Er moet een klimaatplicht komen die vervuilers zoals de financiële instellingen verplicht hun keten ontbossingsvrij te maken."
3,1 miljard euro aan leningen met ontbossingsrisico
Milieudefensie en Profundo onderzochten de geldstromen tussen Nederlandse financiële instellingen en bedrijven die werken met goederen met groot risico op tropische ontbossing: palmolie, rundvlees, pulp en papier, soja, rubber, cacao en koffie.
ING, Rabobank en ABN AMRO pompten tussen 2016 en 2021 3,1 miljard euro aan leningen in deze goederen, waarvan twee derde in palmolie en soja. Pensioenfondsen, verzekeraars en banken hebben eind 2020 362 miljoen euro in de zes goederen belegd, waarvan drie kwart in rundvlees en palmolie.
'Verban ontbossing uit bedrijfsketen'
Milieudefensie wil dat de regering een wet op internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen invoert, inclusief een klimaatplicht die organisaties verplicht om ontbossing uit hun keten te verbannen.
Daarnaast wil de organisatie dat Nederland er in Europees verband voor pleit dat in de antiontbossingwet regels voor de financiële sector worden opgenomen.
Het bedrijfsleven wordt onder meer verzocht om financiering in te zetten als hefboom voor de overgang van "industriële plantages in handen van grote bedrijven naar agro-ecologische landbouwsystemen en bosbeheer door de lokale bevolking".