De deelnemers aan de klimaattop in Glasgow hebben nog geen overeenstemming bereikt over de slotverklaring. De gesprekken daarover gaan daarom zaterdagochtend verder, heeft COP-president Alok Sharma laten weten.

Nieuwe conceptteksten worden zaterdag om 8.00 uur gepresenteerd, aldus Sharma. Alle landen krijgen vervolgens de kans hun mening te geven over wat er op dat moment op papier staat.

De top zou eigenlijk vrijdag om 18.00 uur (Britse tijd) afgelopen zijn, maar het lukte de landen nog niet om het onderling eens te worden over het slotakkoord. De delegaties kunnen gedurende de nacht wel verder onderhandelen, maar er komt vóór zaterdagochtend geen plenaire vergadering. Dat zal volgens Sharma een "korte informele" vergadering zijn.

Sharma zelf zal zaterdagochtend ook een indruk geven van de stand van zaken. Een formele plenaire vergadering wordt zaterdagmiddag verwacht.

De bedoeling van de klimaattop is op koers te komen voor het Parijsakkoord. Of zoals het gastland het zegt: Paris promised, Glasgow delivers.

Een paar landen hebben hun klimaatdoelen tijdens de klimaattop nog iets aangescherpt (vooral doelen voor de lange termijn). Daarnaast ontstonden er samenwerkingen tussen individuele landen om bijvoorbeeld ontbossing te stoppen, om de uitstoot van methaan terug te dringen en om te stoppen met buitenlandse investeringen in fossiele brandstoffen.