De drie gletsjers in Afrika zijn binnen twintig jaar gesmolten als er geen drastische maatregelen worden genomen. Dat meldt de meteorologische organisatie (WMO) van de Verenigde Naties dinsdag in een rapport. Ook wijst de organisatie erop dat het smelten van de gletsjers ernstige verdroging in het oosten van Afrika zal veroorzaken.

De gletsjers op de Kilimanjaro in Tanzania, op Mount Kenya in Kenia en in het Rwenzorisgebergte in Oeganda leiden nu nog tot waterstromen naar de gebieden die onder de bergen liggen.

"Het snelle krimpen van de Oost-Afrikaanse gletsjers toont de dreiging van onomkeerbare verandering van het systeem op aarde", waarschuwt secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO.

Nog geen 4 procent van de uitstoot van broeikasgassen komt uit Afrika. Het continent warmt minder snel op dan veel andere plekken op aarde, maar de gevolgen van de opwarming van de aarde zijn al wel merkbaar op het continent. In 2020 was er in het oosten en westen sprake van overstromingen in gebieden die vooral afhankelijk zijn van landbouw.

In 2030 kunnen 118 miljoen zeer arme mensen te maken krijgen met grote overstromingen, lange periodes van droogte en extreme hitte. Volgens de WMO moet er direct gehandeld worden.

Om de ergste scenario's te voorkomen, moet er door de Afrikaanse landen jaarlijks 30 tot 50 miljard dollar (25 tot 43 miljard euro) worden geïnvesteerd in het tegengaan van klimaatverandering ten zuiden van de Sahara, zo adviseert de organisatie.