China zal geen nieuwe kolengestookte centrales meer in het buitenland bouwen, beloofde de Chinese leider Xi Jinping dinsdag in zijn toespraak tot de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Xi gaf geen details, maar beperking van de financiering van kolencentrales in de ontwikkelingslanden behoort tot de mogelijkheden.

China heeft onder zware diplomatieke druk gestaan en werd ertoe aangespoord een einde te maken aan de financiering van steenkool in het buitenland. Vermindering van het aantal kolencentrales zou het voor de wereld makkelijker kunnen maken de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te halen.

De aankondiging van Xi kwam nadat Zuid-Korea en Japan eerder dit jaar soortgelijke beslissingen namen. VN-secretaris-generaal António Guterres en de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry hebben er bij Xi op aangedrongen het voorbeeld van zijn Aziatische tegenhangers te volgen.

"China zal meer steun verlenen aan andere ontwikkelingslanden bij de ontwikkeling van groene en koolstofarme energie, en zal geen nieuwe kolengestookte energieprojecten in het buitenland bouwen", zei Xi in zijn vooraf opgenomen videotoespraak. In de speech benadrukte hij ook dat China vreedzame bedoelingen heeft op het gebied van internationale betrekkingen.